Ga naar de inhoud
Online privacy

Facebook misbruikt telefoonnummers voor advertenties

Beeld © ANP

De telefoonnummers die Facebookgebruikers invoeren om hun account extra te beveiligen, worden door het sociale netwerk misbruikt om gerichte advertenties te tonen.

Facebebook laat gebruikers hun account beveiligen met tweestapsverificatie, waarmee je na het inloggen met je e-mail en wachtwoord een code moet invoeren die op je telefoon verschijnt. 

Deze code kun je gratis ontvangen via een sms, maar daarvoor moet je wel je telefoonnummer opgeven. Die telefoonnummers blijkt Facebook te misbruiken om gebruikers gerichte advertenties te tonen, zo blijkt uit onderzoek van Gizmodo.

Met deze dubbele beveiliging zijn je online accounts pas echt veilig

01:57
Zelfs met een sterk wachtwoord ben je online niet altijd veilig. Wil jij zeker weten dat alleen jij bij jouw account kan? Met tweestapsverificatie maak je het hackers een stuk moeilijker. Techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het werkt.

Gerichte advertenties

Facebook verzamelt al jaren informatie die gebruikers opgeven, zoals hun woonplaats en interesses, om gerichte advertenties te tonen. Als je veel berichten over mode liket, dan weet Facebook dat je hoogstwaarschijnlijk van mode houdt en dat je voor kledingmerken dus interessant bent. Die merken betalen meer geld aan Facebook om aan jou advertenties te tonen.

Omdat het telefoonnummer jarenlang nodig was om je account te beveiligen, ligt Facebook nu onder vuur omdat ze deze gegevens inzetten om meer geld aan je te verdienen. Sinds een paar maanden is het niet meer noodzakelijk om je telefoonnummer in te voeren om tweestapsverificatie in te schakelen: je kunt nu ook een zogeheten authenticator-app (uitleg) gebruiken om je account extra te beveiligen.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen Gizmodo dat gebruikers die niet willen dat hun telefoonnummer voor commerciële doeleinden wordt gebruikt een authenticator-app kunnen installeren. 

Zo verwijder je Facebook

01:00
Wat de reden ook is, je Facebookaccount verwijderen is geen makkie. Het kan wel, maar het zit allemaal een beetje verstopt in de Facebookmenu's. In deze video tonen we je de kortste weg naar een leven zonder Facebook.

Vertrouwelijke algoritmen

Facebook misbruikt volgens Gizmodo niet alleen de telefoonnummers die gebruikers zelf opgeven, ook zodra iemand zijn contactenlijst met het sociale netwerk deelt worden de telefoonnummers daaruit aan Facebookgebruikers gekoppeld.

Stel: jij deelt nergens op Facebook je telefoonnummer, maar je partner uploadt (al dan niet per ongeluk) zijn of haar hele adresboek met jouw naam gekoppeld aan je telefoonnummer, dan nog weet Facebook wat jouw telefoonnummer is. 

Facebook laat daarover niets los, en wil alleen zeggen dat dit onderdeel is van 'vertrouwelijke algoritmen' waar ze de 'precieze details' niet van kunnen delen. "We snappen dat in sommige gevallen dit betekent dat een persoon niet de controle heeft over de contactinformatie die iemand anders over hem of haar uploadt", aldus de woordvoerder.

Facebook Nederland is door RTL Nieuws om een reactie gevraagd.

Wachtwoorden
Meer tips
Wachtwoorden en tweestapsverificatie: zo beveilig je jouw accounts