Tech

Geslaagde eerste vlucht voor 'vliegende kont', grootste luchtschip ter wereld

18 augustus 2016 11:47 Aangepast: 30 juli 2017 15:30
Beeld © Bloomberg

Het grootste luchtschip ter wereld, de Airlander, heeft boven Engeland zijn eerste testvlucht gemaakt.

De Airlander is een bijzonder gevaarte om te zien. Het is een soort combinatie van een vliegtuig, helikopter en zeppelin. Hij is 92 meter - ongeveer zo lang als een voetbalveld. Dat is een meter of vijftien groter dan de grootste passagiersvliegtuigen.

Vliegen kan 'ie tot een hoogte van 4900 meter en bemand kan hij vijf dagen in de lucht blijven - onbemand zelfs twee weken. Ook handig: landen kan 'ie zowel op land als op sneeuw, ijs, woestijn en open water.

Lage uitstoot

De Airlander is gemaakt door het Britse bedrijf Hybrid Air Vehicles. Hij is gemaakt van ultralichte koolstofvezel, er zitten vier motoren op en hij is gevuld met helium. Helium is lichter dan lucht, wat maakt dat het gevaarte nauwelijks aandrijving nodig heeft om in de lucht te komen - de uitstoot is lager dan elke andere vorm van luchtvaart.

Oorspronkelijk werd het luchtschip gemaakt voor de Amerikaanse defensie, meldt CNN. Daar werd het project echter geschrapt in 2013 door bezuinigingen. Hybrid Air Ventures ging door, en wist in twee crowdfundingrondes 3,4 miljoen pond (3,8 miljoen euro) op te halen voor verdere ontwikkeling. Ook ontving het bedrijf subsidie van de Europese Unie en de Britse overheid.

Het bedrijf hoopt de vaartuigen te kunnen inzetten voor het vervoeren van goederen of communicatieapparatuur (hij kan 10 ton vervoeren), reddingsoperaties, militair werk of commerciële metingen. 

Vliegende kont

Bijnaam die verbaasde twitteraars het gevaarte gaven: de vliegende kont. Echt hard gaat 'ie niet: de maximumsnelheid is 146 kilometer per uur. Dat ziet er zo uit: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van