Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Fake news

Twitter, Facebook en Google gaan nepnieuws aanpakken

26 september 2018 12:54 Aangepast: 26 september 2018 14:41

Online platforms en de advertentie-industrie gaan samen nepnieuws aanpakken. Bedrijven zoals Twitter, Google en Facebook hebben een eigen gedragscode ondertekend waarin ze dat beloven.

In maart lieten de techreuzen al weten dat ze een gedragscode, een zogenaamde Code of Principles, wilden invoeren om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie te bestrijden.

Nepaccounts verwijderen

De Europese Commissie laat weten dat die spelregels nu echt zijn ondertekend, waarmee alle ondertekenende partijen beloven dat ze dat ook echt gaan doen.

De bedrijven spreken bijvoorbeeld af dat ze nepaccounts zullen verwijderen maar ook meer openheid te geven over politieke advertenties op die platforms, waar informatie maar ook binnenkomend geld vandaan komt. 

Voor gebruikers moet het bovendien makkelijker worden om nepnieuws te melden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Witte Huis wil kartelonderzoek naar social media'

Belangrijke stap

"Het is een belangrijke stap om een probleem aan te pakken dat steeds groter wordt en het vertrouwen in democratische processen en instellingen bedreigt", zegt Eurocommissaris voor Digitale Economie en Samenleving Mariya Gabriel.

Ze roept de bedrijven op om zo snel mogelijk de afspraken om te zetten in concrete daden. Daarnaast wil ze snel vooruitgang en er meetbare resultaten zien, in aanloop naar de Europese verkiezingen in het aankomende voorjaar. 

Ze belooft dat de Europese Commissie een vinger aan de pols houdt, om te kijken of er ook echt iets verandert. 

Verwijderen van terreurpropaganda

Naast het aanpakken van nepnieuws stortte de Europese Commissie zich al eerder op het bestrijden van de verspreiding van online terreur in de EU. 

Eerder deze maand maakte Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker bekend dat internetplatforms bekend daar werk van moeten maken.

Als er een melding van terreurpropaganda wordt gedaan, krijgen de platforms waarop die content staat, een uur de tijd om die te verwijderen. Als ze de nieuwe regels overtreden, dan kunnen ze fikse boetes tegemoet zien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore