Mega-investeringen

'Techreuzen spelen concurrentie met 80 miljard uit de markt'

26 september 2018 19:24 Aangepast: 26 september 2018 19:44

De Amerikaanse techgiganten geven steeds meer geld uit om hun voorsprong op de concurrentie te vergroten.

De vijf grote Amerikaanse techbedrijven - Apple, Amazon, Alphabet, Facebook en Microsoft - hebben afgelopen jaar bij elkaar voor 80 miljard dollar uitgegeven aan fysieke zaken. Dat meldt Bloomberg op basis van een analyse van bankier Credit Suisse. Het gaat dan om investeringen in technologieën en aankopen van fabrieken, serverlocaties en bijvoorbeeld onderzeese internetkabels.

De uitgaven van de techbedrijven zouden veel sneller groeien dan die van andere Amerikaanse bedrijven. Zo gaven de vijf reuzen in 2015 samen nog 40 miljard dollar uit aan fysieke zaken. Nu geven de techbedrijven jaarlijks ongeveer tien keer meer geld uit aan fysieke zaken dan de grote automaker GM spendeert aan zijn fabrieken, fabricage van auto's, robots en materialen.

Buitenspel zetten

De groei in uitgaven zou vooral een manier zijn om de concurrentie buitenspel te zetten. Geen startup kan immers concurreren met een bedrijf dat jaarlijks tientallen miljarden kan uitgeven aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. En als de andere grote concurrent het doet, kan je zelf niet achterblijven; een investeringswedloop is het gevolg. Daar komt bij dat de grote uitgaven van techbedrijven doorgaans worden toegejuicht door investeerders.

Neem bijvoorbeeld Amazon, dat elk jaar vrijwel al zijn winst terug in het bedrijf pompt. Neem het afgelopen kwartaal, toen Amazon een omzet draaide van 52,9 miljard in één kwartaal, maar een winst van 'slechts' 2,5 miljard. En dat was nog een recordwinst ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Silicon Valley vandaag is Detroit van de jaren 70'

Miniatuurvoorbeeld
Bright Day 2018

Daan Roosegaarde spreker op eerste Bright Day @ Night

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van