Tech

Wereldrecord: Super Mario Bros in 04:55 uitgespeeld

26 september 2018 13:20 Aangepast: 26 september 2018 13:20

Een gamer heeft de klassieke game Super Mario Bros in een nieuwe recordtijd uitgespeeld: slechts 4 minuten en 55 seconden had hij er voor nodig.

Speedrunning is een aparte tak van sport, waarin gamers zo snel mogelijk naar het einde van een game proberen te komen. Daarbij zijn alle mazen in de game toegestaan. Gamers moeten namelijk elke stap op de juiste manier zetten en elk level precies onthouden om zo snel mogelijk te kunnen zijn. Een enkele fout is al fataal, want er wordt gespeeld om milliseconden.

YouTuber Kosmic plaatste deze week een nieuw wereldrecord voor Super Mario Bros, de Nintendo-game uit 1985. Hij speelde in de categorie 'any%', waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk de eindstreep te halen, ongeacht hoe veel of weinig levels daar voor nodig zijn. Hij deed negen pogingen, en behaalde tijdens één van die pogingen al een tijd van 4:56 en 245 milliseconden. Met zijn negende poging zette hij een recordtijd neer: 4 minuten, 55 seconden en 913 milliseconden.

Dat is opzienbarend, omdat Kosmic daarmee vrijwel net zo snel is als een computergestuurde speedrun. Software speelt dan een game en is zo geprogrammeerd om elke stap op precies het juiste moment te zetten. De site TASVideos stelde vast dat de snelst mogelijke tijd waarin Super Mario Bros is uit te spelen staat op 4:55 en 30 milliseconden.

Topsport

Er wordt al jaren geprobeerd om Super Mario Bros steeds sneller uit te spelen. In 2010 werd de game voor het eerst in minder dan 5 minuten uitgespeeld, door speedrunner AndrewG. De speedrunner Darbian plaatste elf maanden geleden het vorige record van 4:56 en 548 milliseconden.

Net als bij topsport is het spelen van speedruns een kwestie van hard trainen en blijven proberen. Net als bij bijvoorbeeld de 100 meter sprint hangen records soms af van honderdsten van een seconde, om maar aan te duiden hoe hoog het niveau is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Geblinddoekte man speelt Super Mario World binnen kwartier uit

`