Tech

Uitvouwbare woning dreigt kostbare flop te worden

25 september 2018 15:18 Aangepast: 25 september 2018 15:55

Nog geen jaar geleden werd in Zaandam trots de Unfold gepresenteerd, een container die zich met één druk op de knop uitvouwt tot een ruime en volwaardige woning. De ambities waren groot. Maar door het bankroet van het moederbedrijf dreigt het project uit te draaien op een kostbare flop.

Dat blijkt uit het zojuist verschenen curatorenverslag van G3 Industries, dat deze maand door curator Nils Reerink is gepubliceerd.

Grote toekomst

De Unfold zou het helemaal worden, zo leek het tijdens de presentatie in Zaandam. De gemakkelijk te vervoeren container kon binnen tien minuten worden getransformeerd tot een volwaardige woonruimte van 90 vierkante meter, inclusief elektriciteit, verwarming en airconditioning.

Ook kon de Unfold worden gebruikt als kantoor, hotelaccommodatie of ontvangstruimte. Medeoprichter Chris Dijk zag dan ook een grote toekomst voor de mobiele unit. "De 21ste eeuw vraagt om verplaatsbare en duurzame accommodaties die passen bij onze dynamische en mobiele samenleving."

Tentenbedrijf

Dijk ontwikkelde de uitvouwbare woning onder de paraplu van zijn Amsterdamse tentenbedrijf G3, vooral bekend als bouwer van tijdelijke tentenkampen op tientallen muziek- en dancefestivals in Europa en de VS. Met de Unfold wilde G3 tegemoet komen aan de groeiende belangstelling voor luxere tijdelijke accommodaties.

Voor de ontwikkeling van de Unfold werkte G3 samen met een Britse producent van uitvouwbare constructies en een rijke investeerder uit het Midden-Oosten, Tharawat Investments. Het project werd ondergebracht in twee aparte dochterbedrijfjes; G3 Spaces en G3 Industry.

Miljoenenverliezen

Uit het onlangs verschenen faillissementsverslag van G3 Industry blijkt dat de ontwikkeling en marketing van de Unfold kapitalen heeft gekost. Het bedrijf boekte sinds 2016 in totaal een verlies van ruim 2,2 miljoen euro.

"Dat geld ging grotendeels op aan het ontwerp en de ontwikkeling van prototypes", licht curator Reerink toe. "Ook zette het bedrijf dochters op in andere landen, met lokale verkoopmedewerkers. Die investeringen werden gedaan met het oog op toekomstige omzet."

Faillissement moeder

Vier maanden geleden ging het moederbedrijf G3 echter plotseling failliet. De tentenbouwer bleek in de problemen te zijn geraakt door een mislukte expansie in het Verenigd Koninkrijk.

Door het faillissement van de moeder kreeg het bedrijf waarin de Unfold was ondergebracht, geen financiering meer. Ook de rijke mede-investeerders uit Bahrein waren niet verder bereid de kosten voor hun rekening te nemen.

Curator Reerink slaagde er afgelopen maanden in om voor de tent-divisies van G3 doorstarten te regelen. Maar de kopers van die onderdelen waren niet geïnteresseerd in de Unfold.

Verkoop mislukt

Daarom probeerde de curator afgelopen zomer de aandelen van G3 Industry of de waardevolle onderdelen apart te verkopen. Toen dat mislukte, ging ook het Unfold-bedrijfje failliet. Reerink probeert de uitvouwbare woning nu vanuit het faillissement door te zetten.

Reerink zegt echter 'niet heel hoopvol gestemd' te zijn. "Het is een heel specifieke markt. Het prototype weegt 30 ton, dus het is geen broodje kaas dat je verkoopt. De Unfold is een fantastisch product, maar partijen die dit verder kunnen ontwikkelen en op de markt brengen, zijn dun gezaaid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van