Tech

Facebook-handelaar in neptasjes krijgt dikke rekening van Chanel

25 september 2018 11:21 Aangepast: 25 september 2018 12:05
Een tas van het Franse Chanel Beeld © ANP

Een leuke bijverdienste met de handel in nepartikelen via Facebook en Marktplaats heeft een vrouw uit Utrecht een gepeperde rekening uit Parijs opgeleverd. De vrouw moet duizenden euro’s betalen aan de Franse maker van luxeartikelen Chanel.

Begin 2016 bood de Utrechtse onder de naam ‘My Home’ tegen aantrekkelijke prijzen nepportemonnees, -tasjes en -parfums van Chanel en andere luxemerken te koop aan op Facebook en Marktplaats.

Chanel voor 12,50 euro

Chanel nam de speurders van recherchebureau ACP in de hand, die onder meer een nagemaakte Chanel-portemonnee voor 12,50 euro van de vrouw kochten. In de mailwisseling rond die verkoop schreef de Utrechtse nog 90 portemonnees te hebben, waarvan de helft van Chanel.

Vervolgens sommeerde Chanel de handelaar haar activiteiten te staken, en stelde een schikking voor. Daar ging de Utrechtse niet op in. Volgens haar had zij niets met de verkopen te maken. Een andere vrouw, die bij haar had ingewoond en de beschikking had over haar e-mailadres en bankrekening, zou daarvoor verantwoordelijk zijn.

Stelselmatige handel

Chanel liet het er niet bij zitten, en sleepte de vrouw voor de rechter. Mede omdat de vrouw niet voor de rechter verscheen en haar verweer niet onderbouwde, gaat de rechtbank er vanuit dat er de vrouw inderdaad stelselmatig in namaakproducten heeft gehandeld, zoals Chanel stelt.

Dat komt de vrouw, die naar eigen zeggen geen werk of inkomen heeft, duur te staan. Zij moet Chanel een officiële opgave geven van het aantal producten dat zij zelf heeft ingekocht en in voorraad heeft, en het aantal verkopen. Die opgave moet op haar eigen kosten worden opgesteld door een onafhankelijke accountant.

Winst afdragen

Ook moet zij haar voorraad inleveren bij Chanel, die de artikelen zal vernietigen. Als de vrouw niet over de brug komt, moet zij een dwangsom van 250 euro per dag per product betalen, tot een maximum van 10.000 euro.

De winst die de vrouw op haar verkopen haalde, moet zij afdragen aan Chanel. Ook moet de vrouw Chanel de juridische kosten van 5.774 euro betalen.

Tweede overwinning

Begin dit jaar behaalde Chanel ook al een overwinning voor een Nederlandse rechtbank, in een andere zaak over de verkoop van nepartikelen. Een studente moest toen 10.000 euro betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van