Ga naar de inhoud
Tech

Uber en Grab krijgen miljoenenboete na fusie in Singapore

Een Grab-taxi rijdt door de straten van Bangkok, Thailand Beeld © Getty Images

Uber en Grab mogen fuseren in Singapore, maar de twee taxidiensten krijgen wel een gezamenlijke boete van 9,5 miljoen dollar (8 miljoen euro). Daarnaast moet Grab onder andere exclusiviteitsafspraken voor zijn chauffeurs ontbinden.

De fusie tussen Uber en Grab is in strijd met de mededingingswet in het land, vandaar dat de mededingingswaakhond ingrijpt.

Sinds het samengaan van de diensten stegen ritprijzen in Singapore met 10 tot 15 procent en heeft Grab er een marktaandeel van 80 procent.

Voorwaarden

Naast de boete en besluit zijn er nog een aantal andere voorwaarden, voordat de waakhond echt groen licht geeft. Grab moet bijvoorbeeld ook alle bestaande exclusiviteitscontracten verscheuren.

En ook Uber heeft huiswerk gekregen. Want het moet zijn autoverhuurdienst Lion City, met een vloot van 14.000 voertuigen, verkopen aan een concurrent die een redelijk bod doet voor die tak van Uber. Grab kan de dienst niet overnemen, zonder dat de waakhond daar toestemming voor geeft.

Uber besloot een half jaar geleden zijn activiteiten in Zuidoost-Azië van de hand te doen. Grab was de gelukkige, in ruil voor een belang van 27,5 procent aandeel in dat bedrijf.

Het was de derde markt die Uber verliet, om zich meer op de kernmarkten te richten. Eerder stopte de taxidienst ook al in Rusland en China.

Uber-ceo:
Verkoop onderdelen is geen strategie
Uber-ceo: verkoop Aziatische business laatste deal van zijn soort

Beroep mogelijk

Uber overweegt nog in beroep te gaan tegen de uitspraak van de waakhond. Grab zegt dat het niet expres de regels heeft verbroken, maar dat het de opgelegde maatregelen volgt.

Singapore is een van de acht markten waar Uber en Grab gezamenlijk actief waren. De mededingingsautoriteit in Vietnam onderzoekt de fusie nog. De waakhond heeft al wel gewaarschuwd dat het voor deal kan liggen als het gezamenlijk marktaandeel groter dan 50 procent wordt.

De Filipijnse waakhond keurde de fusie al goed, maar houdt goed in de gaten of Grab zich houdt aan vooraf gestelde voorwaarden. Doet het dat niet, dan riskeert het bedrijf daar ook boetes.