Tech

Belastingdienst zet toch weer omstreden camera's in boven de weg

21 september 2018 12:22 Aangepast: 21 september 2018 18:11
Boven de A1 op de Muiderbrug bij Muiden hangen camera's die alle kentekens registreren. Beeld © ANP

Elke auto op de weg wordt straks heel precies bekeken door de Belastingdienst. Miljoenen foto’s van automobilisten stromen vanaf komend jaar maandelijks bij de dienst binnen, op jacht naar een kleine groep ontduikers van de motorrijtuigenbelasting.

Dat staat in de Prinsjesdagstukken, in het wetsvoorstel 'Overige Fiscale Maatregelen'.

De Belastingdienst mikt er op het systeem al vanaf 1 januari 2019 werkend te hebben. Het nummerbord van elke automobilist op de openbare weg wordt gescand. De fiscus krijgt dan al die miljoenen foto's om te bepalen of de motorrijtuigenbelasting goed is betaald.

Belastingdienst is watching you

Voor 2017 maakte de Belastingdienst al gebruik van de camerabeelden. Maar de Hoge Raad floot de Belastingdienst toen terug. Er was namelijk geen wettelijke basis voor het verzamelen en verwerken van de camerabeelden. Die wettelijke basis gaat er nu dus wel komen, staat in het Belastingplan 2019.

Heel precies houdt het plan in dat het kenteken, de locatie, de datum en het tijdstip waarop de foto gemaakt is, door de Belastingdienst mag worden verzameld en verwerkt. Daarvoor kan de Belastingdienst onder andere gebruik gaan maken van de snelwegcamera's van de politie. Die kom je tegenwoordig overal tegen, in totaal hangen er in Nederland al zo'n 800.

Bovendien krijgt de Belastingdienst zelf ook nog vier eigen camera's in auto’s om mee te kunnen controleren.

10 miljoen euro extra inkomsten

De Belastingdienst denkt met de maatregel zo'n 10 miljoen euro per jaar binnen te halen. De groep overtreders zijn met name mensen die onterecht met een groen kenteken (handelaarskenteken) rondrijden, of die hun auto hebben laten schorsen voor de motorrijtuigenbelasting omdat ze er zogenaamd niet meer mee rijden, maar er toch mee de weg op gaan. 

Eerder - in 2016, toen de Belastingdienst ook al even fotografeerde - gaf de dienst aan dat ze wel 1000 overtreders per maand hoopten te betrappen. Destijds verzamelde de dienst 130 miljoen foto's met slechts 43 camera's. Nu gaat dat dus naar 800 camera's, bijna twintig keer zo veel.

'Privacy in het geding'

De inzet van de camera's is omstreden; het grootschalig verzamelen van kentekengegevens wordt gezien als flinke inbreuk op de privacy van automobilisten.

Vincent Böhre van Privacy First maakt zich zorgen. "Je gaat alle kentekengegevens verzamelen om een relatief kleine groep te kunnen pakken. Er wordt beloofd dat de gegevens van automobilisten die netjes hebben betaald binnen 24 uur worden verwijderd, maar eerder bleek al een keer dat de Belastingdienst daar niet goed mee omgaat."

Het voorstel van de Belastingdienst is toch goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Woordvoerder Martijn Pols: "De Belastingdienst heeft duidelijk aangegeven wat zij met de camerabeelden willen en waarom het nodig is. Daarnaast staat in het voorstel een duidelijke periode voor het bewaren van de beelden."

Miniatuurvoorbeeld
Technologie

Slimme camera's sporen honderden gestolen auto's op

Controle privégebruik lease-auto's

Maar, voegt Pols toe: "Ik kan niet duidelijk genoeg benadrukken dat deze toestemming echt alleen geldt voor het controleren van de motorrijtuigenbelasting. Het controleren of lease-auto's niet onterecht privé worden gebruikt mag nog steeds niet."

Privacy First gelooft daar echter niks van: "Alles aan deze wet lijkt een opstapje tot meer controle met camera's. Het wordt dan nu voor doel A gebruikt, maar je zult zien dat uiteindelijk doel B tot en met Z erbij worden gehaald."

De Belastingdienst zelf laat in een reactie weten dat het op vooralsnog echt alleen gaat om de motorrijtuigenbelasting. De dienst zegt daar wel eerlijk bij: er loopt al een onderzoek om te bekijken of de beelden ook gebruikt mogen worden om privé-gebruik van leaseauto's te controleren.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van