Tech

'Miljardennaheffing voor Apple komt waarschijnlijk vandaag'

30 augustus 2016 06:29 Aangepast: 30 augustus 2016 09:23
Beeld © ANP

Apple krijgt waarschijnlijk vandaag al een belastingnaheffing van misschien wel tientallen miljarden euro's voor de kiezen. De Europese Commissie zou het onderzoek naar de deal tussen de techgigant en de Ierse belastingdienst hebben afgerond.

Dat bericht Bloomberg op basis van bronnen die betrokken zijn bij de situatie. Volgens de Commissie is de deal, die Apple sloot met de Ieren in ruil voor werkgelegenheid, illegale staatstseun, aldus de bronnen van het persbureau. 

Om 12.00 wordt er een persconferentie gehouden door Eurocommissaris van mededinging Margrethe Vestager, die hier live te volgen is.

 

17 miljard

De Europese mededingingsautoriteit oordeelde in 2014 al dat er waarschijnlijk sprake was van een illegale deal. Volgens de meest ruime schatting van zakenbank JPMorgan Chase zou Apple uiteindelijk een slordige 17 miljard euro in de Ierse staatskas moeten storten, bericht Bloomberg.

Een schatting van de Irish Times is wat conservatiever: volgens de krant zou het om niet veel meer dan 100 miljoen euro gaan. Ondertussen houden bronnen van de Financial Times het op 'miljarden euro's'. 

De Ierse overheid heeft gezegd een negatief besluit (dat wil zeggen: negatief voor Apple) van de Commissie aan te vechten.

Pikante timing

Als de informatie van Bloomberg klopt, komt het besluit van de Commissie op een pikant moment. Gisteren stuurden tachtig grote techbedrijven, waaronder Apple, een brief aan het Nederlandse kabinet waarin ze zeiden bezorgd te zijn over het Nederlandse belastingklimaat. Hun voorstel: minder belasting betalen en daar ook nog eens minder transparant over zijn. 

Volgens de bedrijven moet ons land om competitief te blijven de belasting verlagen tot het niveau van landen als Ierland: 12,5 procent. De brief werd verzonden op verzoek van premier Rutte en lijkt daardoor erg sterk op een een-tweetje tussen de techreuzen en de ondernemersminnende VVD in de aanloop naar de verkiezingen.

Starbucks

Dat ook Nederland is niet vies is van een belastingdealtje bleek vorig jaar toen de Europese Commissie besloot dat koffieketen Starbucks hier minimaal 20 miljoen euro te weinig belasting heeft betaald. De Nederlandse overheid vecht dat besluit aan, tot grote vreugde van de bedrijven uit Sillicon Valley. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore