Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ultra-hd

Nieuwe Ziggo-mediabox met 4K aangekondigd

19 september 2018 23:35 Aangepast: 20 september 2018 19:18

Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, heeft een nieuwe Horizon 4-settopbox met ondersteuning voor scherpe 4K-beelden gepresenteerd.

De nieuwe Horizon 4-mediabox wordt de komende maanden aangeboden aan een kleine groep Ziggo-klanten in Nederland. Dat maakte Liberty Global woensdagmiddag bekend. Volgend jaar zal de nieuwe mediabox voor meer mensen beschikbaar komen. Het apparaat, dat toegang biedt tot onder andere live-zenders en on-demand programma's, krijgt allerlei software-verbeteringen, waardoor bijvoorbeeld het zappen tussen zenders sneller gaat.  

De apps van Netflix en YouTube op de Horizon 4-box ondersteunen al beelden met de hogere 4K-resolutie. Consumenten kunnen net als met de huidige mediabox opnames van programma’s in de cloud opslaan. Later komen ook meer online zenders beschikbaar. 

Nog geen 4K-zenders bij Ziggo

Hoewel de nieuwe box geschikt is voor het doorgeven van 4K-zenders, heeft Ziggo hier nog geen concrete plannen voor. Dat zou volgens Ziggo kunnen veranderen zodra voldoende klanten de nieuwe settopbox in huis hebben en daadwerkelijk 4K-tv kunnen ontvangen. Concurrent KPN biedt momenteel drie zenders in 4K-kwaliteit aan bij zijn duurste abonnement.

De afstandsbediening bij de nieuwe box beschikt over spraakbesturing: gebruikers kunnen met stemcommando's onder meer zoeken naar programma's en films om on-demand te kijken. De Ziggo Go-app krijgt ook een verbeterde verise, waarbij kijkers bijvoorbeeld automatisch programma's verder kunnen kijken waar ze gebleven waren op verschillende apparaten.

Interface overal hetzelfde

De interface van de Horizon 4-box is nu precies hetzelfde als de interface van de apps voor telefoons en tablets en de site. Daarmee is het geen opvallend nieuwe interface, maar dat is volgens Ziggo juist de bedoeling.

De nieuwe box heeft geen harde schijf meer voor het opnemen van programma's. Alles gebeurt nu in de cloud en daarom is er ook geen limiet meer in het aantal programma's dat klanten tegelijkertijd kunnen opnemen. Over de maximale opslagruimte die klanten voor opnames krijgen zegt Ziggo later meer bekend te maken.

De nieuwe box is toegespitst op het verder kijken tussen verschillende apparaten. Wie een programma pauzeert op tv, kan makkelijk op zijn tablet verder kijken en andersom. Klanten kunnen de nieuwe box ook bedienen met bijvoorbeeld hun telefoon of tablet.

Suggesties op basis van kijkgedrag

Ook kijkt de box naar het kijkgedrag van gebruikers, om persoonlijke aanbevelingen te doen. Dat wordt niet alleen gebaseerd op de zenders en programma's die worden gekeken, maar ook op series en films die worden gestreamd en gehuurd. Ziggo vraagt klanten toestemming en zegt de data anoniem te verzamelen. Volgens de provider zijn er nog "geen concrete plannen" om meer te doen met die gedragsdata, bijvoorbeeld op het gebied van advertenties.  

De box is uit het zicht te plaatsen. Hij heeft rondom 1 centimeter ruimte nodig voor een goede ventilatie en de afstandsbediening werkt via radiosignalen. Daardoor is de box ook achter een kastdeurtje te zetten.

Zowel de afstandsbediening als het instellingenmenu zijn versimpeld. Uit het menu zijn tientallen ongebruikte of overbodige opties geschrapt. De afstandsbediening is van 88 knoppen op het oude model naar minder dan 25 op het nieuwe model gegaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

4K-gids: dit kijk je in ultra-hd in Nederland

KPN biedt enkele 4K-zenders

KPN biedt al langer 4K-abonnementen aan met drie zenders in 4K-kwaliteit: muziekkanaal Xite 4K, Insight en LoveNature. Ook zijn bij KPN enkele films in 4K te bekijken. 

Tijdens het WK Voetbal in Rusland afgelopen zomer bood de publieke omroep al 4K-uitzendingen aan, maar slechts een kleine groep kijkers kon de beelden in de hoogste kwaliteit ontvangen. 

Veel 4K-tv's verkocht

In steeds meer huiskamers staan al tv's die 4K-beelden kunnen tonen. Naar schatting de helft van de televisies die dit jaar worden verkocht ondersteunen 4K.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore