Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Verdwijnende apps

'Apps op smart-tv's moeten langer blijven werken'

19 september 2018 07:49 Aangepast: 19 september 2018 08:07

Fabrikanten van smart-tv's moeten garanderen dat apps zeker 6 jaar blijven werken. Dat eist de Consumentenbond na een stroom klanten over verdwijnende apps op slimme tv's.

Bij een meldpunt van de Consumentenbond kwamen afgelopen halfjaar 300 klachten binnen over smart-tv's waarop bepaalde apps na enkele jaren al niet meer worden ondersteund.

Bijna de helft van de klachten gaat over het verdwijnen van de app van de Nederlandse Publieke Omroep. Smart-tv's die voor 2014 zijn gemaakt ondersteunen de NPO-app niet meer. De NPO legde eerder uit dat de app steeds meer functies krijgt. De software op oudere smart-tv's zou dat niet aankunnen.

'Compensatie'

"Consumenten kopen bewust een tv waarop ze apps kunnen gebruiken en betalen daar ook voor'', zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. De bond richt zich vooral tot fabrikanten, met Samsung als marktleider. Zij zouden afspraken moeten maken met app-makers, zodat de apps het blijven doen zolang de tv wordt gebruikt.

Voor gedupeerden wil de bond compensatie. "Bijvoorbeeld in de vorm van een gratis mediaspeler om apps te kunnen blijven gebruiken.''

Samsung: keuze van app-makers zelf

Samsung zegt in een reactie aan Bright geen invloed te hebben op welke apps partijen beschikbaar stellen op zijn smart-tv's. "Dit zijn keuzes die app-ontwikkelaars maken. Wij kunnen daar geen verandering in brengen."

De fabrikant wijst er op dat de hardware in smart-tv's de snelle ontwikkelingen op softwaregebied niet altijd kan bijhouden. "Het gevolg is dat sommige app-aanbieders de oude apps niet meer aanbieden of kunnen ondersteunen. Daarnaast besluiten sommige app-aanbieders te stoppen met het aanbieden van hun app op smart-tv's."

Voorbeelden van smart-tv-apps die niet meer werken:

NPO-app op verschillende smart-tv’s

RTL XL-app op oudere Philips smart-tv's

YouTube-app op sommige LG- en Sony-tv's

Skype-app op Samsung smart-tv’s

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Software smart-tv bepaalt welke reclames je op je telefoon ziet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore