Steeds meer branden

Experts willen APK-keuring voor zonnepanelen: 'Het is hoog tijd'

18 september 2018 16:48 Aangepast: 18 september 2018 19:06
Een monteur plaatst een zonnepaneel op een woonhuis. Beeld © ANP

Er moet een wettelijke APK-keuring voor zonnepaneelinstallaties om de brandveiligheid van dat soort systemen beter te garanderen. Daarvoor pleiten brand- en elektrotechnische experts nu blijkt dat het aantal zonnepaneelbranden in 2018 sterk is toegenomen.

Dit jaar waren er 21 branden met zonnepanelen, waarvan 12 woningbranden. "Belangrijk is dat we zicht krijgen op het probleem. Nu rennen we achter de feiten aan", zegt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het kennisinstituut voor de brandweer. 

De gevaren van zonnepanelen, zo mijd je de risico's:

Zonnepanelen worden steeds populairder. Maar niet elk zonnepaneel wordt even kundig geplaatst en ook slijtage ligt op de loer.

Rosmuller wil dat een eigenaar wordt verplicht om een erkend bedrijf eens in de één of twee jaar de panelen en aansluitingen na laat kijken. "Om te zien of deze nog steeds conform de specificaties in orde zijn."

Overheid houdt geen toezicht

Risico-expert Jurjen Burghgraef wil dat we onze zonnepanelen net zo laten nakijken zoals we dat doen met onze auto en CV-installatie. "Je moet zo’n zonnepaneel en omvormer periodiek na laten kijken."

"Installateurs zijn verplicht om vakwerk af te leveren conform de elektrotechnische regels voor bouw, maar de overheid houdt daar geen toezicht op", zegt Pouw Jongbloed van het Nederlands Normalisatie Instituut NEN. Die instantie schrijft voor waar elektrotechnische installaties in gebouwen wettelijk aan moeten voldoen.

'Hoog tijd'

Daarom is hij voorstander van een APK-keuring, zodat de eigenaar zelf verplicht wordt om zijn zonnepaneelinstallatie bij oplevering en daarna periodiek op veiligheid te laat controleren.

"Maar naast het instellen van een APK-keuring voor de gebruiker moet vooral  de installatiebranche zich achter hun oren krabben over het werk dat ze afleveren", zegt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). "Het is hoog tijd dat de branche voldoet aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld aan het installeren van zonnepanelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Steeds meer branden door zonnepanelen: experts slaan alarm

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van