Commentaar

Apple weet zelf ook niet hoe het iPhone XS schrijft

18 september 2018 18:48 Aangepast: 18 september 2018 19:39

Wordt de iPhone XS nu wel of niet met de hoofdletter S geschreven? En de iPhone XR? Apple rommelt met de nieuwe namen, vindt Bram.

Een X die je geen X mag noemen, een XS die niet staat voor extra small maar voor best groot en een Max die geen Plus wil zijn. Apple maakt het met zijn naamgeving onnodig verwarrend.

De logica en het gebruikersgemak zijn ver te zoeken bij drie nieuwe iPhones. Veel techsites zijn kritisch over de verwarrende namen die Apple aan de telefoons heeft gegeven - van The Verge tot Techradar en zelfs de fanboys van Cult of Mac. "De iPhone XS Max klinkt als een deodorant voor tieners", aldus Cult of Mac.

Vorig jaar ging het al mis toen je van Apple de iPhone X niet X mocht noemen, maar 10. Nu wil Apple dat je de eerste letter op z'n romeins uitspreekt en de tweede letter op z'n normaals. 10S krijg je dan. En 10R ('tien er'). Maar waar die R dan voor staat?

Hoofdletter of niet

Apple verwart niet alleen de rest van de wereld, ook zichzelf. Het weet namelijk zelf ook niet meer hoe het de namen van de iPhones schrijft.

Het is Apple namelijk gelukt om een hoofdletter als kleine letter te schrijven. Dat zie je met name bij de reclame voor de iPhone XR.

De R is een stuk kleiner dan de X, maar het is toch een hoofdletter en geen kleine letter. Ook op de site is in de HTML-code en in de titel van de pagina te zien dat de R en de S met een hoofdletter geschreven worden.

Maar kijk je naar het persbericht, dan schrijft Apple alles weer met een kleine letter. Op YouTube en Facebook is alles weer met een hoofdletter. Apple heeft een identiteitscrisis met de hoofdletter R.

Volgend jaar

Apple was altijd al een ster is het verbinden van willekeurige letters aan modellen zonder daarbij uitleg te geven (denk aan de iPhone SE en de 5C, en wat betekent in hemelsnaam die 's' van iPhone 6s?) Maar deze editie heeft het zichzelf echt overtroffen.

Dat doet vrezen naar de iPhone-namen volgend jaar. Ik kijk nu al uit naar de iPhone X2 2019E Max Plus.

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetreviews

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Minder interesse in iPhone Xs, meer in Apple Watch'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van