Geld

Helft betalingen in Nederland contactloos, Belgen willen er niet aan

18 september 2018 06:15 Aangepast: 18 september 2018 07:59
Contactloos betalen. Beeld © ANP

In juli was voor het eerst meer dan de helft van de bankpasbetalingen in Nederland contactloos: 51 procent om precies te zijn. Contactloos betalen neemt een hoge vlucht in Europa, maar de Belgen moeten er niks van weten.

Dat blijkt uit onderzoek van Mastercard. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar nam het aantal contactloze betalingen in de eerste zeven maanden van 2018 in Nederland met 77 procent toe. In heel Europa was dat zelfs 97 procent.

Nederland is om, Tsjechen weten niet beter

Nederland is zeker niet het enige land waar contactloos betalen populair is. Ook in landen als Denemarken, Kroatië, Polen en Griekenland wordt meer dan de helft van de betalingen contactloos gedaan.

Vooral in Tsjechië lusten ze er wel pap van. Maar liefst 93 procent van de pinbetalingen wordt daar gedaan door het pasje even tegen het apparaat aan te hangen.

Belgen lopen ver achter

De Belgen zijn het andere uiterste. Onze zuiderburen blijven steken op een haast verwaarloosbare 5 procent. Ook de Duitsers (14 procent), Fransen (26 procent) en Luxemburgers (23 procent) lopen nog niet echt warm voor de nieuwe technologie.

De grootste procentuele stijging kwam op naam van Zweden. Daar steeg het aantal contactloze betalingen met een spectaculaire 1529 procent. Maar goed, de Scandinaviërs komen ook van een nogal laag niveau. Na de enorme stijging is het aandeel contactloze betalingen nog steeds maar 10 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Op vakantie: kun je beter cash betalen of met creditcard of pin?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van