120 per uur

Nederlandse rensters domineren WK Snelfietsen

16 september 2018 10:52 Aangepast: 17 september 2018 08:32
De Velox 8 ligfiets heeft uit aerodynamische overwegingen zelfs geen raam.

Studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben met hun speciale kogelfiets het WK Snelfietsen gedomineerd bij de vrouwen. Wielrensters Lieke de Cock en Jennifer Breet werden eerste en tweede in de Velox 8 ligfiets.

Winnares Lieke de Cock haalde 120 kilometer per uur. Dat was trouwens net niet genoeg voor een nieuw wereldrecord. Dat staat op naam van de Française Barbara Buatois, met 121,8 kilometer per uur. 

World Human Powered Speed Challenge

Het studententeam deed deze week mee aan de World Human Powered Speed Challenge, een internationale competitie waarin snelle aerodynamische fietsen en topsporters strijden om de hoogste snelheid.

De Cock noemde de omstandigheden ideaal: een kaarsrechte weg van 10 kilometer lang met weinig luchtweerstand wegens de lage luchtdichtheid in het woestijngebied op 1300 meter hoogte. Breet haalde met een snelheid van 117 kilometer per uur de tweede plek. 

De twee wielrensters hebben een lange en intensieve training achter de rug. Dat alleen was niet genoeg: de ligfiets is zo aerodynamisch en klein mogelijk gemaakt.

3D-scan van lichaam

Er is onder meer een kap ontwikkeld, die om het lichaam van de atleet is ontworpen. De vrouwen zijn daarvoor 3D-gescand in een lab van de TU Delft. Ook heeft de fiets geen raam, maar kijken de rensters op een scherm wat er voor zich gebeurt.

Sinds 2010 ontwerpt en bouwt het Human Power Team Delft & Amsterdam snelle ligfietsen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van