Betaalbare telefoons

Top 5: smartphones die veel bieden voor weinig geld

04 oktober 2018 21:03 Aangepast: 04 oktober 2018 21:58

Schrik je van de prijzen van sommige nieuwe smartphones? Kijk dan eens naar deze prima telefoons die minder dan 400 euro kosten.

Apple bevestigt met zijn nieuwe iPhones de trend op de high-end telefoonmarkt: de prijzen stijgen. Een smartphone van rond de duizend euro is geen uitzondering meer. Maar wat als je minder hebt te besteden? Ook zonder diepe zakken kun je nog steeds een goede smartphone kopen.

Zo verkoopt Apple zelf de twee jaar oude iPhone 7 voortaan vanaf 529 euro, een behoorlijk scherpe prijs voor een iPhone die nog prima mee kan. Maar ook voor minder dan 400 euro zijn er opvallend goede Android-smartphones te koop. We zetten vijf van die smartphones op een rij, voor wie niet mee wil in het circus van de peperdure smartphones.

Nokia 7 Plus

Nokia is weer helemaal terug van weggeweest, met vooral in het middensegment een paar uitstekende toestellen. De Nokia 7 Plus bijvoorbeeld: een toestel met een 6 inch full-hd-scherm, en achterop een dubbele camera met 12- en 13-megapixelsensoren. Hij werkt met een Qualcomm Snapdragon 660-chip en 4 GB werkgeheugen, voldoende voor veruit de meeste apps, op wat games en videomontage na. De Nokia 7 Plus is verzekerd van de nieuwste Android-versie en heeft een flinke batterij met capaciteit van 3800 mAh.

Wat moet dat kosten? 369 euro, met momenteel 50 euro cashback. Dat is iets minder dan een derde van de prijs van de nieuwe iPhone Xs.

Moto G6 Plus

Motorola scoort ook al jaren goed in het zeer betaalbare segment. Neem de Moto G6 Plus, een 5,9 inch toestel met extra lang full-hd-scherm, met achterop een dubbele camera met 5- en 12-megapixelsensoren. Hij draait op een Snapdragon 630-chip met 4 GB werkgeheugen, ook weer ruim genoeg voor de meeste apps. De accu heeft een capaciteit van 3200 mAh en de G6 Plus krijgt binnenkort de update naar het nieuwe Android Pie.

Wat kost dat? Zo'n 299 euro, al is hij her en der ook een paar tientjes goedkoper te vinden. Dat is een kwart van de prijs van de iPhone Xs.

Huawei P20 Lite

De Chinese merken vormen de grootste dreiging voor Samsung, momenteel de heerser van de Android-markt. Voor heel weinig geld bieden de Chinezen flitsende telefoons, die je haast voor zo'n nieuwe iPhone zou aanzien. De Huawei P20 Lite bijvoorbeeld: extra lang full-hd-scherm van 5,8 inch met bovenaan een inkeping in het scherm, en zeer dunne schermranden. Hij draait op een HiSilicon Kirin 659-chip met 4 GB werkgeheugen, ook weer snel genoeg voor het meeste doorsnee gebruik. Ook hier een dubbele camera achter, met 16-megapixelsensor en een ondersteunende 2-megapixelcamera voor foto's met kunstmatige scherptediepte. De accu is met 3000 mAh dik in orde. Het is alleen nog niet bekend of de P20 Lite de nieuwste Android-versie krijgt.

Wat kost zo'n dunne telefoon met een voorkant die je zomaar voor de iPhone Xs zou verwisselen? Hij is er vanaf 269 euro, ofwel een kwart van de iPhone Xs.

Honor 10

De Honor 10 is een telefoon van het Huawei-zusterbedrijf Honor. Ook dit toestel heeft een scherminkeping en dunne schermranden, voor een modern aangezicht. Het scherm meet 5,8 inch, met een extra lange full-hd-resolutie. Draait op een Hisilicon Kirin 970 met 4 GB werkgeheugen, en is dus iets sneller dan de Huawei P20 Lite. De dubbele camera achter bestaat uit een 16-megapixelcamera en eentje van maar liefst 24 megapixels.

Het gaat ook nog eens om een AI-model, die met kunstmatige intelligentie de instellingen aanpast voor de beste foto, een functie die je vooral op de duurdere telefoons ziet. De accu is met capaciteit van 3400 mAh behoorlijk en het toestel krijgt binnenkort een update naar het nieuwe Android Pie.

Wat kost deze middenklasser die voor veel gebruikers niet zal onderdoen voor een high-end-telefoon? 399 euro, oftewel iets meer dan een derde van de prijs van een iPhone Xs.

Xiaomi Pocophone F1

Xiaomi hoort in thuisland China al jaren tot de populairste merken en het bedrijf brengt steeds vaker telefoons in Europa uit. Dat zal er onder meer mee te maken hebben dat Xiaomi in zijn beginjaren Apple vele malen flagranter kopieerde dan waar Samsung ook maar ooit van beticht is.

Hoe dan ook: met de Pocophone F1 levert Xiaomi een telefoon met vrij absurde hardware voor zijn prijskaartje. Ook hier weer een extra lang full-hd-scherm met bovenin een inkeping en smalle schermranden. Maar vooral de chip valt op: de Pocophone F1 draait namelijk op een Qualcomm Snapdragon 845. Dat is dezelfde chip die in de snelste en duurste Android-toestellen van het moment zit, maar dan in een telefoon van de helft van de prijs. Hij heeft ook nog eens 6 GB opslagruimte, een dubbele camera bestaande uit 6- en 12-megapixelcamera en een accu met zeer hoge capaciteit van 4000 mAh, en een update naar Android Pie is beloofd.

Wat kost dit toestel, dat op veel vlakken letterlijk hetzelfde is als een high end-telefoon? Hij is te vinden voor rond 370 euro, ofwel een derde van de iPhone XS-prijs.

Tot slot

Al deze toestellen bieden een groot full-hd-scherm, een dubbele camera, grote accu en een capabele chip. Ook beloven de fabrikanten ze bijna allemaal snel te voorzien van de nieuwe Android-versie. Daarnaast hebben ze allemaal minstens 64 GB opslagruimte, op de Honor 10 na in alle gevallen uitbreidbaar met een microSD-kaartje.

Het zijn stuk voor stuk niet de snelste toestellen en ze maken niet de allerbeste foto's. Maar toestellen uit deze middenklasse doen het goed en bieden zeker waar voor hun geld. Elk jaar komen deze midrange-toestellen dichter in de buurt bij de high-end smartphones.

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer gadgetvideo's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van