Tech

Lopikse 'rioolhacker' krijgt 240 uur taakstraf

13 september 2018 17:18 Aangepast: 13 september 2018 17:21
Beeld © iStock

Een 41-jarige man uit Lopik is veroordeeld tot 240 uur taakstraf omdat hij de rioolwatervoorziening van de gemeente had gehackt. Dat was best makkelijk: als oud-werknemer kon hij nog inloggen met zijn wachtwoord, waarna hij ruim 8000 bestanden verwijderde.

Door het verwijderen van de bestanden kon de rioolinstallatie een tijd lang niet goed kon worden aangestuurd. Ook zette de man de afsluiters van het riool dicht en de pompen aan, waardoor er schade aan de rioleringspompen kon ontstaan. De storingsmelding die daarop volgde, klikte hij weg.

Briefje

De man werkte tot halverwege 2017 als rioolbeheerder bij de gemeente en had nog steeds de beschikking over een laptop van de gemeente met een bijbehorende inlog. De gemeente was deze laptop kwijt, zo valt te lezen in de uitspraak

Uit onderzoek blijkt dat de laptop maar een paar keer is ingeschakeld en verbinding maakte met een zendmast in de buurt van de woning van de man. Zijn telefoon was toen ook ingeschakeld, en maakte contact met dezelfde zendmast. Daarnaast is in zijn woning een briefje gevonden met gebruikersnamen en wachtwoorden waarmee is ingelogd.

De man zegt dat iemand anders twee keer op de systemen van de rioolwatervoorziening heeft ingelogd en dat hij onschuldig is, maar de rechtbank gelooft hem niet.

Zo maak je veilige wachtwoorden zonder gedoe

Daniël Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws, legt uit hoe je jezelf online kunt beschermen.

De rechtbank neemt het de man 'bijzonder kwalijk' dat hij misbruik heeft gemaakt van de kennis die hij heeft opgedaan in zijn tijd als ambtenaar. Ook heeft hij volgens de rechtbank het vertrouwen dat de gemeente in hem had 'ernstig beschaamd'.

`