Tech

In 2020 heeft je slimme koffiezetmachine de nieuwe Bluetooth

17 juni 2016 10:30 Aangepast: 31 juli 2017 04:30
Beeld © Bloomberg

In 2020 moet al een derde van de internet-of-things apparaten het nieuwe Bluetooth 5 gebruiken, dat een groter bereik heeft en sneller data verzendt.

De stuurgroep Bluetooth SIG heeft de nieuwe versie van het draadloze protocol aangekondigd. Bluetooth 5 heeft een vier keer groter bereik en de snelheid van data-overdracht is verdubbeld. Daarmee hoopt de stuurgroep, waarin dertigduizend bedrijven zijn verenigd, dat Bluetooth vaker zal worden gebruikt voor slimme apparaten die op grotere afstand data uitwisselen. Bluetooth 5 heeft ook een acht keer grotere capaciteit om ongericht data te versturen.

2017

Apparaten met Bluetooth 5 komen in de loop van volgend jaar op de markt. De technische specificatie is begin 2017 klaar, waarna fabrikanten ermee aan de slag kunnen. De nieuwe versie is met de aanpassingen geschikter voor apparaten die niet altijd een verbinding nodig hebben, zoals zenders die helpen bij indoor-navigatie of die winkels gebruiken om klanten aanbiedingen te sturen. In de Bluetooth SIG zitten ook grote partijen als Microsoft, Intel en Apple. 

Bluetooth SIG hoopt dat het protocol door de verbeteringen interessanter wordt om in te zetten in slimme netwerken, waarbij apparaten direct met elkaar communiceren en op elkaar reageren. Voor het 'internet of things' zijn ook concurrerende draadloze protocollen beschikbaar, zoals 4G, Wifi en het nieuwe LoRa.  

8,2 miljard apparaten

Momenteel zijn er wereldwijd 8,2 miljard apparaten met Bluetooth-ondersteuning in gebruik. Het draadloze protocol wordt ook steeds vaker gebruikt om het gedrag van winkelend publiek in binnensteden in kaart te brengen.

Volg Bright ook op Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore