Ga naar de inhoud
Ransomware

VS vervolgen Noord-Koreaanse hacker om Wannacry

Hoewel Noord-Korea kampt met een groot elektriciteitprobleem, blijven de portretten van ex-leiders Kim Il-Sung en Kim Jong-Il verlicht in Pyongyang. Beeld © AFP

De Amerikaanse autoriteiten gaan een vermeende Noord-Koreaanse hacker vervolgen. Park Jin Hyok wordt in verband gebracht met cyberaanvallen op Sony Pictures en de centrale bank van Bangladesh. Ook zou hij achter het verspreiden van de ransomware Wannacry zitten.

WannaCry wist vorig jaar in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins.

Bij de cyberaanval op Sony Pictures gingen in 2014 gingen interne documenten en gegevens verloren. Noord-Korea was op dat moment boos op het bedrijf vanwege een komische film over een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider. Hackers maakten twee jaar later tientallen miljoenen euro's buit bij de centrale bank van Bangladesh.

De VS leggen Park en zijn werkgever Chosun Expo Joint Venture ook sancties op. Het ministerie van Financiën zegt dat zij banden hebben met de Noord-Koreaanse regering.

‘Families
Lees ook
‘Families Noord-Koreaanse hackers krijgen bananen’
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl