Jaren na Sony komt Canon ook met een full-frame systeemcamera: de EOS R. Hij is duurder dan de concurrenten, maar is de camera die prijs waard? Merijn testte hem al en ziet nog minpunten.
Canon presenteerde zijn eerste fullframe-systeemcamera, de EOS R, woensdag. Fullframe-camera’s worden veelal door professionals en fanatieke fotografen gebruikt. De sensor in dit soort camera is groot, waardoor foto’s en video's er beter uitzien dan bij camera’s met een kleinere sensor.
De Canon EOS R schiet ruim 30 megapixels en heeft, volgens Canon, de snelste autofocus ter wereld. In 5 milliseconden kan hij focussen. Dat is vooral handig voor videomakers die onderwerpen continu willen volgen. Daarbij zou de autofocus ook heel precies moeten werken omdat de camera 5655 autofocuspunten heeft. Ter vergelijking: bij een vergelijkbare Sony-camera zijn dat er 693 en bij de net aangekondigde Nikon-systeemcamera zijn het er 493.
Canon zet de EOS R ook nadrukkelijk in de markt als een camera voor filmmakers. Hij schiet 4K-video en in HDR, waardoor video’s veel contrast hebben.
Concurrentie met Sony
De introductie van de EOS R is een belangrijke stap voor Canon, want de afgelopen jaren verloor het aan Sony veel klanten. Sony was tot nu toe de enige camerafabrikant die systeemcamera’s maakte met zo’n grote sensor.
Canon weigerde eerst een systeemcamera voor professionals te maken, omdat het bedrijf bang was dat dat ten koste zou gaan van de verkoop van zijn huidige spiegelreflexcamera’s en lenzen. Voor de systeemcamera moeten namelijk nieuwe lenzen ontwikkeld worden en oude lenzen passen er alleen op met een adapter.
De Canon EOS R en de eerste bijbehorende lenzen zijn medio oktober verkrijgbaar. De body van de camera kost 2540 euro. De prijs voor de EOS R kit (Body, adapter EF to RF en 24-105mm F/4L IS USM) is 3560 euro.
