Ga naar de inhoud
Tech

Politie waarschuwt voor ronselaars op Instagram: word geen geldezel

Beeld © iStock

'Wil je snel geld verdienen en ben je 18+? Stuur me dan snel een privéberichtje.' De politie waarschuwt voor dit soort berichten op sociale media als Instagram en Telegram. Ze zijn afkomstig van ronselaars die met name jongeren proberen te verleiden om hun bankpas en pincode af te geven.

De politie ziet de afgelopen maanden een grote toename van jonge zogeheten geldezels, die hun bankrekening uitlenen voor het witwassen van crimineel geld. "Het betreft gemiddeld tientallen dossiers per week van jongeren die zich hiervoor laten gebruiken", zegt Caroline Sander van de politie tegen de NOS.

Niet pluis

De ronselaars beloven dat er veel geld op de rekening van de persoon wordt gestort. Dat geld is afkomstig van criminele activiteiten, zoals Marktplaatsfraude. De criminelen pinnen dan een groot deel van het overgemaakte geld, en de geldezel mag ook een deel houden. Criminelen zetten geldezels in om buiten het zicht van de politie te blijven.

De criminelen verdwijnen zodra het geld is gepind, en de sporen leiden naar de geldezel. Geldezels zijn volgens de politie dan ook geen slachtoffer, maar dader. "Als jij je bankpas en je pincode hebt afgegeven, moet je weten dat dat niet pluis is", laat een woordvoerder van de politie aan de NOS weten.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl