Flexibel scherm

Deze tablet kan je oprollen

31 augustus 2018 15:27 Aangepast: 31 augustus 2018 20:37

Onderzoekers van de Canadese Queen’s University hebben een tablet met oprolbaar scherm ontwikkeld: de MagicScroll.

De MagicScroll is een opvallend ontwerp van een flexibel scherm geïnspireerd op de papyrusrollen uit de oudheid. Het flexibele 7,5 inch 2K-touchscreen zit als een opgerolde cylinder tussen twee draaiwielen bevestigd.

Twee wieltjes aan weerszijden van het touchscreen maken het mogelijk voor de gebruiker om door informatie heen te scrollen. Komt de bezitter van de MagicScroll iets interessants tegen, dan kan hij het scherm uitrollen. Opgerold zou de MagicScroll beter in je zak passen dan een platte tablet.

De MagicScroll heeft bovendien een camera ingebouwd waarmee je het apparaat ook kan gebruiken als een gesture-controller zoals bijvoorbeeld een Nintendo Wii-mote. Met de MagicScroll zou je ook kunnen videobellen in opgerolde toestand.

Nederlander

Het brein achter de MagicScroll is de Nederlander Roel Vertegaal, die het Human Media Lab-team leidt van de Queen's Universiteit in Canada. Vertegaal is al jaren bezig met de ontwikkeling van flexibele schermen en onder andere bekend van de buigbare Paper Phone.

Vertegaal hoopt in de toekomst een apparaat te ontwikkelen dat opgerold zo klein als een pen is, zodat je het makkelijk in een binnenzak van een jas kan steken. Hoewel de MagicScroll in zijn huidige hoedanigheid niet praktisch is, ziet Vertegaal het als een studie 'hoe schermen niet plat' hoeven te zijn.

Volgens hem wordt straks alles een scherm. Als voorbeeld noemt hij een herbruikbare koffiebeker die uit een interactief scherm bestaat waarmee je koffie bestelt in de koffiewinkel. Vertegaal zegt dat zijn team onderzoekt hoe objecten de apps kunnen worden.

Like Bright op Facebook voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van