Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077: nu al de beste game van 2020?

31 augustus 2018 19:59 Aangepast: 31 augustus 2018 20:09

Ontwikkelaar CD Project RED heeft deze week gameplay-beelden van de nieuwe game Cyberpunk 2077 vrijgegeven. De demo van 48 minuten geeft een prachtig voorproefje van de langverwachte game.

Tijdens de E3, eerder dit jaar in Los Angeles, beheerste de studio achter The Witcher III de beursvloer. Na jarenlang teasen en geruchten toonde CD Project RED eindelijk zijn nieuwe game achter gesloten deuren.  

Op Gamescom in Keulen, eerder deze maand, was het niet anders. Een imposante booth in het business-centrum kende een continue stroom bezoekers maar zonder afspraak kreeg iedereen het lid op de neus. Voor het grote publiek was de uur-durende demo sowieso off-limits. Niemand heeft de game gespeeld, maar iedere journalist die de game zag, was laaiend enthousiast. Na de unanieme lof in LA en Keulen durfde de studio het aan: nu kan iedereen de game met eigen ogen aanschouwen.

Volwassen en grimmig

Was het bewierookte The Witcher III – goed voor meer dan 33 miljoen verkochte exemplaren – een RPG vanuit third-person perspectief, Cyberpunk 2077 bezie je vanuit first-person. De initiële reactie van de fans was er een van moord en brand, maar er is duidelijk niet ingeboet op de diepgang en de volwassen, grimmige toon van de gameplay. In de demo zien we V (als vrouwelijk personage, je kunt ook als mannelijke personage spelen) samen met haar partner Jackie op stap voor een schimmige opdracht.

Eerst wordt er uitgebreid stil gestaan bij het aanpassen en ontwerpen van je personage. Dat gaat van look tot het customizen van je een biogenetische arm vol wapenarsenaal. De schietactie is fel, en toont de destructie van de omgeving. Na de eerste opdracht, zien we het appartement van V; een hub waar je steeds terugkeert. In haar kamer met wapens zien we nog veel lege plekken, maar de ruimte voor zwaarder geschut en een samoeraizwaard zijn alvast veelbelovend.

De demo nodigt uit tot meerdere keren kijken, pas dan zullen de vele details zich allemaal aandienen. Tijdens de 48 minuten durende beelden valt ook de intense auto-achtervolging op en het spektakel dat zich daarbij aandient. Vooral de wetenschap dat door keuzes van de speler deze scène helemaal anders had kunnen lopen… of helemaal geskipt had kunnen worden, is indrukwekkend.

De gamewereld is lyrisch, maar moet nog lang wachten op Cyberpunk 2077. Het zou me verbazen als de game in 2019 uitkomt. Als we de ontwikkeling van The Witcher III als leidraad nemen, is 2020 realistischer. Het lijkt erop dat de game het lange wachten meer dan waard zal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bright Stuff: de drie beste gamelaptops

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van