Bright

Apple-event op 12 september: gouden 'iPhone XS' al gelekt

30 augustus 2018 20:14 Aangepast: 31 augustus 2018 08:33
Apple-topman Tim Cook (l) met een fan. Beeld © AFP

Op 12 september houdt Apple zijn event waar de nieuwe iPhones worden onthuld. Afbeeldingen van de gouden 'iPhone XS' zijn al uitgelekt. Wat kun je van Apple verwachten?

Apple heeft donderdag media uitgenodigd voor een event op 12 september. Hoogstwaarschijnlijk kondigt Apple dan de nieuwe iPhones aan. Volgens geruchten gaat het om twee opvolgers van de iPhone X met een OLED-scherm van 5,8 en 6,5 inch.

iPhone XS

Volgens 9to5Mac gaan deze twee toestellen 'iPhone XS' heten en verschijnen ze ook in een nieuwe gouden variant. De uitnodiging van het event hint ook op de kleur goud. 9to5Mac heeft donderdagavond afbeeldingen gepubliceerd van de twee nieuwe iPhones. Het zou gaan om uitgelekte afbeeldingen van Apple zelf. 

Ook zou Apple komen met een goedkoper model met een 6,1 inch LCD-scherm. Daarnaast zou Apple ook nieuwe versies van onder meer de AirPods-oordoppen, de iPad Pro en de Apple Watch aankondigen.

Miniatuurvoorbeeld

Al sinds 2012 worden nieuwe iPhones gepresenteerd op de eerste of tweede dinsdag of woensdag van september. De nieuwe iPhones zouden dan in de tweede helft van september in de eerste landen op de markt komen. Nederland hoort sinds een aantal jaar bij die eerste landen. Vaak zijn de iPhones te vooruit te bestellen vanaf de vrijdag van de week van de presentatie, in dit geval vrijdag 14 september.

Drie nieuwe iPhones

Bloomberg-journalist Mark Gurman vatte onlangs samen wat zijn doorgaans betrouwbare bronnen zeggen over de aanstaande Apple-producten. Ook de bekende analist Ming-Chi Kuo heeft allerlei details over de nieuwe iPhones gemeld, mede op basis van informatie van toeleveranciers van Apple. De informatie komt grotendeels overeen met die van Bloomberg.

Naast de opvolgers van de iPhone X met een 5,8 inch OLED-scherm en een 6,5 inch OLED-scherm komt er volgens hen een goedkoper model met een 6,1-inch LCD-scherm. Dat laatste model gaat in de VS volgens Kuo tussen 600 tot 699 dollar kosten, grofweg de prijs van de iPhone 8 nu, en daarmee het 'instapmodel'. 

Lijken op de iPhone X

Voor de 5,8 inch versie zou Apple vanaf 800 tot 899 dollar vragen en de 6,5 inch iPhone zou een vanafprijs van 900 tot 999 dollar krijgen. Daarmee wordt de opvolger van de 5,8 inch iPhone X goedkoper dan het huidige model en krijgt de nieuwe grotere versie van de telefoon de prijs die de iPhone X nu heeft.

De toestellen gaan eruit zien zoals de iPhone X, dus met een notch, een inkeping bovenin het scherm. Bijzonder is dat de twee grote smartphones ruimte krijgen voor een tweede simkaart. Dat is voor het eerst in een iPhone. Ook krijgen de 5,8 en 6,5 inch OLED-iPhones een optie voor 512 GB opslag, aldus Kuo. Het is niet duidelijk of de dual-sim-versies wereldwijd beschikbaar komen, of alleen in landen waar dergelijke telefoons populair zijn, zoals in veel landen in Azië.

Kleuren

De 6,1 inch 'budget'-iPhone komt in verschillende kleuren, waarschijnlijk grijs, wit, blauw, rood en oranje. Naar verwachting krijgt de goedkope variant zijkanten van aluminium. De achterkant van het toestel zou net als bij alle nieuwe iPhones van vorig jaar van glas zijn, om draadloos opladen mogelijk te maken. Van de 5,8 en 6,5 inch 'iPhone XS' zou er ook een nieuwe gouden variant komen.

De goedkope iPhone zou een enkele camera met 12 megapixel op de achterkant krijgen, terwijl de twee duurdere modellen een dual-camera van 12 megapixel zouden krijgen. De accucapaciteit van het budgetmodel zou minder zijn dan die bij de andere twee iPhones.

Bediening en Face ID

Bij gebrek aan een fysieke thuisknop zouden alle nieuwe iPhones dezelfde besturing als de iPhone X krijgen, zoals vegen om terug te gaan naar het thuisscherm en onder in beeld vegen om snel tussen apps te wisselen.

Met het verdwijnen van de TouchID-vingerafdrukscanner krijgen alle nieuwe modellen ook de gezichtsherkenning Face ID voor het ontgrendelen van de telefoons. Daarmee kunnen alle nieuwe toestellen ook de bewegende Animoji gebruiken, die je vanaf iOS 12 ook van je eigen gezicht kan maken. De nieuwe iPhones zouden alledrie werken met de A12-chip.

Volgens Kuo krijgen de nieuwe iPhones nog geen ondersteuning voor de stylus Apple Pencil. Samsung levert bij de nieuwe Galaxy Note 9 wel een styluspen. 

Apple Pencil. Samsung levert bij de nieuwe Galaxy Note 9 wel een styluspen. 

'3D Touch verdwijnt'

In een memo naar aandeelhouders schrijft de Barclays-analist Blayne Curtis dat het 'breed verspreid' is dat sommige iPhones dit jaar zonder 3D Touch worden geleverd, zo schrijft MacRumors. Tel daar de voorspelling van Apple-lekker Ming-Chu Kuo over de budget-iPhone bij op en de verwachting is dat er geen enkele iPhone uitkomen met de rechtermuisknop voor de smartphone.

Dat zou opvallend zijn: ook in iOS 12 zitten nog erg veel extra functies verstopt onder een extra harde druk op een knop op het scherm. Het zou daarom aannemelijker zijn dat 3D Touch alleen bij het goedkopere model verdwijnt, en dat de twee dure modellen nog wel een drukgevoelig scherm krijgen.

ProMotion-schermen

De nieuwe iPhones worden dus sneller dan de modellen van vorig jaar, misschien met een iets betere camera, maar is dat echt alles? Een fijne verrassing zou de toevoeging van een ProMotion-scherm zijn, iets waar mondjesmaat geruchten over zijn geweest. Die schermen zitten al in de iPads Pro, en geven beelden weer op maximaal 120Hz. Dat is een dubbel zo hoge beeldverversing dan op huidige iPhones, en maakt dat een iPad Pro heel vlot en reactief aanvoelt. 

De ProMotion-schermen van de iPad Pro stemmen zich steeds af op de juiste beeldsnelheid: bij games naar 60 of 30Hz, bij films naar 24Hz. Vorig jaar kregen de nieuwe iPhones al het True Tone-scherm dat eerder op de iPad Pro werd geïntroduceerd.

Updates van AirPods, iPad Pro's, Apple Watch

Ook worden er nog andere apparaten verwacht dit jaar. Zo zouden de AirPods en de iPad Pro een update krijgen en wordt er een nieuwe Apple Watch verwacht met een groter scherm met dunnere randen.

Er wordt verwacht dat Apple die nieuwe producten net als de voorgaande jaren in dezelfde presentatie als de nieuwe iPhones onthult, maar het kan altijd anders lopen.

`