Lootboxes

Sticker waarschuwt voor games met in-app-aankopen

30 augustus 2018 12:36 Aangepast: 30 augustus 2018 13:07

Games die in-app-aankopen zoals lootboxes aanbieden, krijgen in Europa voortaan een waarschuwingssticker op het doosje.

Dat is bepaald door PEGI, de instantie die in Europa de leeftijdsclassificaties voor games bepaalt, meldt Eurogamer. Het nieuwe symbool komt op fysieke verpakkingen van games. Bij digitale aankopen staat vaak al of een spel in-game-aankopen bevat, zij het vaak in kleine lettertjes.

Het nieuwe PEGI-symbool bestaat uit een hand met een betaalpas met daaronder de woorden 'in-game purchase'. De waarschuwing is vooral bedoeld voor ouders die hun kinderen willen behoeden voor games die na de aankoop extra geld proberen te verdienen met in-app-aankopen.

Mogelijk verbod voor lootboxes

Veel games bieden tegenwoordig dergelijke aankopen. Soms kunnen spelers virtuele valuta kopen om voortgang in games te versnellen. Ook de lootboxes zijn populair: virtuele schatkistjes met onbekende inhoud. Zo moeten spelers vaak meerdere van die doosjes kopen om het voorwerp te krijgen waar ze naar op zoek zijn.

Het aanbieden van dergelijke lootboxes wordt in Nederland onderzocht door de Kansspelautoriteit. De instantie moet bepalen of het aanbieden van lootboxes met onbekende inhoud geldt als gokken. Het is in Nederland al verboden om lootboxes aan te bieden waarvan de inhoud weer voor echt geld kan worden verhandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Valve sluit handel in lootboxes voor Nederlanders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van