Bright

Deze armband claimt muggen te verjagen met onweerssignalen

30 augustus 2018 10:26 Aangepast: 30 augustus 2018 14:24
De armband zou muggen voor de gek kunnen houden. Beeld © Nopixgo

Wakker liggen vanwege eindeloos gezoem en jeukende bultjes kan wel eens verleden tijd zijn. Een nieuwe armband belooft muggen weg te jagen door de signalen van een onweersbui na te bootsen.

De Nopixgo-wearable straalt zwakke elektromagnetische golven uit die muggen ervan zouden overtuigen dat er een onweersbui op komst is. Onweer kan vanwege de harde windstoten en regen gevaarlijk of fataal zijn voor muggen.

Volgens de makers van de Nopixgo-armband kunnen muggen onweersbuien op grote afstand al voelen aankomen door de elektromagnetische spanning in de lucht en slaan ze meteen op de vlucht om bescherming tegen de elementen te zoeken.

Op de vlucht voor onweer

Het grote verschil tussen de Nopixgo en chemische muggensprays zou zijn dat muggen zich wel kunnen aanpassen aan chemische middelen, maar niet aan de elektromagnetische golven van onweersbuien die hun instinct om te vluchten activeren.

Of de armband echt werkt is de vraag. LG kwam vorig jaar met een smartphone die muggen verjaagt en de wetenschap was niet overtuigd van de werking daarvan. Eerder zei entomoloog Sander Koenraadt van Wageningen University tegen Editie NL dat er veel fabeltjes bestaan over het bestrijden van muggen.

Een hoge pieptoon zou bijvoorbeeld niet werken. "Dat is wetenschappelijk zo bewezen. Maar je hebt inmiddels een heel oerwoud aan producten die op deze manier claimt muggen te bestrijden." Middelen als DEET, een ventilator, een hor voor het raam en het vermijden van parfums en geurende shampoo's en handcrèmes zouden volgens hem beter werken. 

80 procent minder muggenbeten

De Nopixgo is sinds 2016 in ontwikkeling. Op dit moment zou het dragen van de gadget voor tussen 50 en 80 procent minder muggenbeten zorgen. 

De makers hebben de Nopixgo op Kickstarter gezet om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen om die bescherming naar 100 procent en alle soorten muggen te brengen. De armband kost circa 70 euro en zou in september al kunnen worden geleverd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van