Internationale prijs

Top-architectuur: bibliotheek Den Helder is de beste ter wereld

29 augustus 2018 23:10 Aangepast: 02 september 2018 23:17

Zo ziet de beste bibliotheek van de wereld er van binnen uit.

Tien jaar geleden werd deze leegstaande school in Den Helder genomineerd voor de sloop. Nu is de bibliotheek in het gebouw gekozen tot beste van de wereld.

Bibliotheek School 7 versloeg in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur concurrenten uit Singapore en Brazilië en pakte de eerste prijs in de categorie 'nieuwe bieb in een bestaand gebouw'. Vorig jaar werd de bieb al uitgeroepen tot beste van Nederland.

“Een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien,” aldus de internationale jury. Dat gaat niet alleen over de diverse touch screens en het digitale uitleensysteem maar vooral over  hoe de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. Deze bibliotheek wil de huiskamer van de stad zijn, en dat lijkt aan de gezelligheid en diversiteit van bezoekers binnen te zien goed gelukt.  

“School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, wat wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.”

De winnende architectuur van het in 2016 opgeleverde restauratieproject is van de hand van Van Veen architecten. Er is een kamerbrede trap die dienst doet als tribune, er zijn lekker verstopte voorleesplekjes binnenin een kast, een spectaculaire zwevende trap en moderne aula onder de oude zolderbalken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van