Ga naar de inhoud
Tech

Aan de kant Apple: 'Chinese smartphones gaan Europa veroveren'

Richard Yu, ceo van Huawei, probeert zoveel mogelijk van zijn toestellen te slijten. Beeld © Getty

Chinese smartphonemakers zijn bezig aan een opmars in Europa die niet te stoppen lijkt. Ze groeien zo hard dat het Chinese merk Huawei dat een paar jaar geleden nog nauwelijks bekend was inmiddels meer smartphones verkoopt dan Apple. Dat komt doordat Chinese toestellen kwalitatief goed zijn en vaak goedkoper dan die van de concurrentie.

Naast Huawei zijn worden ook de Chinese merken Xiaomi, Oppo, OnePlus en Vivo steeds bekender bij de consument. Huawei is wel veruit de grootste van de Chinese nieuwkomers en zit nummer 1 Samsung op de hielen.

"Als Samsung niet reageert op de concurrentie, dan is Huawei binnen 12 tot 18 maanden de grootste in Europa", zegt onderzoeker Francisco Jeronimo van de marktanalist IDC.

Miniatuurvoorbeeld

De verkoop van Huawei-smartphones in Europa verdubbelde bijna. In het eerste kwartaal van 2017 verscheepte het bedrijf 3,5 miljoen toestellen naar Europa. Dit jaar was dat in het eerste kwartaal al 6,7 miljoen.

Dat de Chinezen brood zien in de Europese markt is goed te zien tijdens gadgetbeurs IFA in Berlijn waar journalisten vandaag al naar binnen mogen. Er zijn enorm veel verkopers van Chinese smartphones te vinden. 

Samsung-verkopen vallen tegen

Vooral Samsung lijkt te lijden onder de groeiende populariteit van Huawei. Het bedrijf heeft last van tegenvallende verkopen. Zo verkocht het toptoestel, de Galaxy S9, niet zo goed als het bedrijf had gehoopt.

De voorspelling dat Huawei in Europa de grootste kan worden en ook wereldwijd Samsung onder druk zet wordt gesteund door cijfers van marktonderzoeker Gartner. Ook zij zien de opvallende groei van de Chinese fabrikanten.

Goed en goedkoper

Jeronimo verwacht bovendien niet dat Huawei het ineens minder goed gaat doen. "Als consumenten het merk leren kennen en zich realiseren dat de kwaliteit van hun toestellen vergelijkbaar is met die van de bekendere merken, dan blijft deze groei overeind. Vooral ook omdat hun toptoestellen een fractie goedkoper zijn dan die van Samsung en Apple", zegt hij.

Daarnaast presteren Chinese smartphones soms ook nog beter dan de duurdere toestellen van de concurrentie. De batterij van het toptoestel van Huawei gaat bijvoorbeeld langer mee dan die van Samsung.

Omdat de kopers dat niet verwachten, zijn ze ook eerder geneigd een Huawei te adviseren aan hun vrienden, zegt Jeronimo. Daarnaast is het Huawei-dochtermerk Honor ook sterk in het middensegment, zegt hij.

Bram van Bright testte de Huawei P20 Pro van 900 euro. Het is een erg goed toestel en als de software beter was geweest had het de beste smartphone ooit kunnen zijn. 

Xiaowie?

En dan zijn er nog andere Chinese spelers die hun ogen op Europa richten. Neem bijvoorbeeld Xiaomi. Dat merk richt zich in tegenstelling tot Huawei meer op het lagere- en middensegment van toestellen tussen de 100 en 500 euro.

"Xiaomi is wat mij betreft misschien nog wel het grootste Chinese succesverhaal. Ze komen uit het niets, zonder enige aanwezigheid in Europa, en gaan de strijd aan met Sony en Nokia. Dat is heel opmerkelijk", zegt Jeronimo

De opmars is duidelijk te zien als je de verkoopcijfers bekijkt: Xiaomi verkocht in het eerste kwartaal van 2017 nog geen 20.000 toestellen in Europa. Dit jaar is de situatie helemaal anders. In het tweede kwartaal verkocht het meer dan 1 miljoen toestellen.

In Nederland zien we dat met amper 15.000 verkochte toestellen nog niet echt terug. Maar in Zuid-Europa rukt het merk snel op. In Italië heeft het de vierde plek ingenomen en in Griekenland is Xiaomi op dit moment zelfs het best verkopende merk.

Miniatuurvoorbeeld

"Dat komt vooral doordat Xiaomi de markt heel agressief benadert. Ze hebben in het goedkopere segment een prijzenoorlog geopend. Dat werkt en helpt ze aan marktaandeel", zegt Jeronimo. 

Dat doet het merk door goedkope toestellen aan te bieden, die bijna net zo goed presteren als de duurdere toestellen. "Dat maakt hun telefoons erg aantrekkelijk. Het is een makkelijke keuze als je zoekt naar een goed toestel voor weinig geld. Je krijgt heel erg veel waar voor je geld."

Nederland moet er aan geloven

Jeronimo verwacht dat Nederland ook aan de beurt komt. Hij wijst erop dat het merk officieel nog niet eens aanwezig is in Nederland, maar toch via kleinere distributeurs die 15.000 toestellen aan de man bracht.

"Als Xiaomi dan ook nog deals gaat sluiten met detaillisten en telecombedrijven, gaan zij ook in Nederland de andere merken onder druk zetten", zegt Jeronimo. "We verwachten dat ze binnen een half jaar een prominente plek hebben ingenomen."

Ook de Chinese smartphone OnePlus 6 is een erg goed toestel. Merijn van Bright heeft hem getest en vond ook een paar redenen om hem niet aan te schaffen. 

Eerste
Lees ook
Eerste indruk Oppo R15 Pro: concurrent voor OnePlus 6?
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl