Kunst voor kwallen

Digitale kunst tussen zand en zeehond op ITGWO

29 augustus 2018 22:17 Aangepast: 29 augustus 2018 22:47

Muziekfestival Into The Great Wide Open, dat dit weekend op Vlieland plaatsvindt, heeft lekker veel kunst met technologie. Een overzicht.

Donderdag start Into The Great Wide Open, het festival voor alternatieve popmuziek op Vlieland. Dat niet de dranghekken maar de zee de grens aangeeft, is te zien aan het kunstprogramma met lekker veel technologie.

Schrik niet als je ergens op het eiland aanloopt tegen een aantal metalen koepels uit het ruimtevaartprogramma Next Space Rebels (‘birdman’ Floris Kaayk en Marcel Kerkmans). In dit autonome satellietnetwerk is geen sprake van overheidscensuur, tracking of privacyschending. Dit in navolging van de 20 jaar geleden geschreven 'Declaration of Independence in Cyberspace' met de boodschap dat overheden het internet niet kunnen en mogen regeren. Tijdens het festival zullen geheime programmaonderdelen exclusief via dit Rebel Network worden gedeeld.

Ergens in de duinen vind je een ronde observatiepost van aluminium. Het 360-graden uitzicht is niet het panorama van de Noordzeewadden maar van het Schotse eiland Mull. Stap de cirkel binnen en je overbrugt bijna als een Jedi de afstand naar de Schotse westkust waar Luke Skywalker te vinden is.

Naar het model van de open-source Precious Plastic-machine van Dave Hakkens maakt Sae Honda sierstenen in sieraden. Letterlijk van terplekke aangespoeld plastic.

In de ZandGlas Factory is te zien hoe van Vlielands zand ter plekke glas wordt gemaakt. Zo giet AtelierNL een onderzoek naar de geografie van de Wadden om in glaswerk, in navolging van hun servies gemaakt van zeven soorten Nederlandse bodem. Mooie kans om een speciale lokale uitvoering van deze winnaar van een Dutch Design-award te zien. 

Romain Tardy brengt met zijn The Great Indecision Council een reusachtige installatie naar het strand, waarin met behulp van Google-zoekopdrachten een real-time portret van de mensheid wordt geschetst.

Neurowetenschapper Ana Oosting heeft zich laten inspireren door bewegingen van verschillende soorten plankton. Haar Drifting in Open Water belooft lichtgevende sculpturen waarvan we ons nu al kunnen voorstellen hoe buitenaards dat er aan de waddenkust uit gaat zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van