Tech

Telegram gaat privédata terroristen delen met opsporingsdiensten

29 augustus 2018 11:14 Aangepast: 29 augustus 2018 17:52
Beeld © Bloomberg

Telegram gaat voortaan opsporingsdiensten helpen om terrorismeverdachten op te sporen door bijvoorbeeld hun ip-adressen of telefoonnummers te delen. Dat gebeurt alleen bij een geldig juridisch verzoek.

Dat valt te lezen in het nieuwe privacybeleid van Telegram. De Duitse chat-app wordt door veel terroristen gezien als een veilige haven en is in trek bij sympathisanten van terreurgroep IS. 

Transparantierapport

"Als Telegram een rechterlijk bevel ontvangt waarin wordt bevestigd dat u een terrorismeverdachte bent, kunnen we uw ip-adres en telefoonnummer delen met de relevante autoriteiten", zo staat in het privacybeleid. Telegram stelt dat dit nog nooit is gebeurd.

Zodra Telegram data overhandigt wordt dat bekendgemaakt in een zogeheten transparantierapport, dat twee keer per jaar wordt uitgebracht. Andere techbedrijven zoals Google, Apple en Facebook brengen ook deze rapporten uit. Daarmee geven ze inzicht in hoeveel gegevens de opsoringsdiensten opvragen.

Onduidelijk

Telegram noemt in zijn privacybeleid specifiek terrorismeverdachten, en geen verdachten van andere misdrijven. Of Telegram ook ip-adressen en telefoonnummers van verdachten van andere criminele activiteiten gaat overhandigen, is niet bekend. Telegram reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Ook is het onduidelijk of Telegram de inhoud van chatgesprekken overhandigt. Dit zou Telegram kunnen doen, omdat chatgesprekken standaard niet zijn versleuteld met end-to-end-encryptie.

Door een 'secret chat' te starten kun je end-to-end-encryptie inschakelen, waardoor Telegram zegt zelf ook niet mee te kunnen lezen met berichten. Een deel van Telegram is niet inzichtelijk voor onafhankelijke onderzoekers, waardoor het zeer lastig te controleren is of het bedrijf zelf niet mee kan lezen.

Rusland

Telegram is in Rusland geblokkeerd omdat de chat-app weigert de digitale sleutels te geven waarmee de Russische overheid mee kan gluren met chatgesprekken. De chat-app is populair in het land: zelfs het Kremlin maakt volgens Reuters gebruik van de dienst om afspraken met de woordvoerder van president Vladimir Poetin te maken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Telegram dus geen Russische chat-app. Alleen de oprichter, Pavel Durov, komt uit Rusland, maar het hoofdkantoor is gevestigd in Berlijn. Hij woont inmiddels in Dubai.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van