Ook YouTube Music

YouTube reclamevrij kijken kan nu ook in Nederland

30 augustus 2018 10:00 Aangepast: 31 augustus 2018 12:29

De muziekdienst YouTube Music en het YouTube Premium-abonnement zijn nu ook in Nederland beschikbaar. Met Premium kun je YouTube reclamevrij kijken.

YouTube Music lijkt in veel facetten op de concurrerende muziekdiensten. Maar het belangrijkste verschil is dat het aanbod groter is. Dat komt omdat Google in YouTube Music ook een groot deel van de video's van YouTube beschikbaar heeft gemaakt. 

Naast singles, albums en afspeellijsten van artiesten, kun je ook bijvoorbeeld ook muziekvideo's, covers en live-optredens tegenkomen. Je kunt de video's bekijken in YouTube Music, maar je kunt er ook naar luisteren zonder de beelden. Dat kan met een speciale knop in de app. Tijdens het luisteren naar een nummer kun je via een druk op de knop wisselen tussen beeld en muziek, zonder dat het geluid pauzeert.

Abonnementen

De kosten voor YouTube Music-abonnement zijn vergelijkbaar met die van de concurrentie. De eerste drie maanden kunnen nieuwe gebruikers gratis gebruik maken van de dienst. Daarna kun je kiezen uit vier abonnementsvormen.

Het goedkoopste abonnement voor YouTube Music kost 9,99 euro. Daarvoor krijg je wat je bij veel andere diensten ook krijgt: luisteren zonder advertenties en de mogelijkheid om muziek te downloaden, zodat je ook zonder internetverbinding kunt luisteren.

De 2 euro duurdere variant heet YouTube Premium. Daarmee kun je naast de muziekdienst gebruiken ook reclamevrij YouTube kijken en kun je alle exclusieve YouTube-video's en series bekijken die eerder onderdeel uitmaakten van YouTube Red - de betaalde videodienst van YouTube met eigen content. YouTube biedt geen abonnement op alleen reclamevrij kijken, maar biedt die optie alleen binnen de Premium-dienst aan.

Voor gezinnen tot zes personen heeft Google ook die twee abonnementsvormen. De goedkopere versie - alleen YouTube Music - kost 14,99 euro. Premium Family kost 17,99 euro.

Het is ook mogelijk om YouTube Music gratis te gebruiken. Dan krijg je wel reclames voorgeschoteld en je kunt niet op de achtergrond naar muziek blijven luisteren, als je bijvoorbeeld een andere app opent. 

Apple App Store ontwijken

Opvallend is dat Google het duurder maakt voor iPhone- en iPad-gebruikers om je vanuit de App Store van Apple te abonneren op de dienst. Als je dat doet, betaal je 12,99 euro voor het goedkoopste abonnement. Die 3 euro is de commissie van 30 procent die YouTubes moederbedrijf Google normaal gesproken moet afstaan aan Apple bij alle aankopen in de App Store. En door deze constructie wordt de rekening van die commissie bij de gebruikers neergelegd.

Google helpt je ook om de App Store te omzeilen, door het downloaden van de YouTube Music-app en je te abonneren los van elkaar aan te bieden. Je kunt je namelijk via de website van YouTube Music een abonnement afsluiten voor het 'normale' bedrag van een maandabonnement, en downloadt de gratis app dan nog wel uit de Apple App Store.

Spotify en Netflix

Andere streamingdiensten, zoals Spotify en Netflix, proberen op vergelijkbare manier onder de 30 procent commissie uit te komen. Sinds deze maand kunnen nieuwe Spotify-gebruikers geen abonnement meer afsluiten via het systeem van Apple.

Netflix is op zijn beurt in 33 landen begonnen met het testen van het omzeilen van het betalingssysteem in Apples App Store. Nieuwe gebruikers kunnen in die landen niet meer hun abonnement afrekenen via iTunes maar gaan naar de mobiele website van Netflix, waar ze hun abonnement kunnen afrekenen.

Op Android is eenzelfde beweging te zien. Game-ontwikkelaar Epic biedt de populaire game Fortnite niet aan via de Google Play Store maar via de eigen website. Aankopen in het spel lopen ook niet meer via de Play Store, waardoor Epic ook die 30 procent commissie gewoon in eigen zak kan steken.  

YouTube Music vervangt Google Play Music

Uiteindelijk wordt YouTube Music de vervanger van Googles huidige muziekstreamingdienst Google Play Music. Abonnees van Google Play Music krijgen automatisch toegang tot YouTube Music.

De komende tijd zullen de twee diensten naast elkaar blijven bestaan, totdat de twee diensten gelijkwaardig zijn qua functies. Daarna trekt Google de stekker uit de oudere dienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom Samsung en Spotify zich verenigen tegen Apple

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van