Tech

Opgepast: cybercriminelen azen op doorgeknipte bankpassen

27 augustus 2018 16:17 Aangepast: 27 augustus 2018 16:21
Beeld © ANP

'Knip altijd je oude bankpas door' is het advies van banken. Cybercriminelen gaan nu aan de haal met dat advies: in een phishingmail die van je bank afkomstig lijkt vragen de oplichters om je oude bankpas doorgeknipt op te sturen, in ruil voor een nieuwe.

In de e-mail, die in handen is van RTL Nieuws, bieden de criminelen namens de bank een nieuwe, verbeterde bankpas aan. Met een druk op de knop vraag je een nieuwe aan. Je komt dan op een nepwebsite die van jouw bank lijkt. 

Daar worden allerlei gegegevens gevraagd, zoals je woonadres, oude pincode en gewenste nieuwe pincode. De oude pincode wordt in het geniep doorgestuurd naar de criminelen, die wachten op jouw doorgeknipte bankpas.

Chip blijft werken

Want met zo'n doorgeknipte bankpas kun je nog steeds pinnen, legt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland uit: "Als je hem doorknipt zonder de chip te beschadigen kun je de pas aan elkaar plakken en in een pinautomaat stoppen."

De criminelen geven slachtoffers zelfs instructies hoe ze hun bankpas moeten doorknippen, op een manier zodat de chip niet wordt beschadigd, zoals de phishingpagina laat zien:

Miniatuurvoorbeeld

De cybercriminelen vragen vervolgens om de bankpas op te sturen naar een adres in Amsterdam. Dat blijkt een flatgebouw in Amsterdam-Noord te zijn, waar de doorgeknipte bankpassen worden verzameld en aan de ingevoerde pincodes worden gekoppeld. 

Het is onduidelijk hoeveel mensen de phishingmail hebben ontvangen en of er ontvangers in de phishingmail zijn getrapt. Indien je jouw bankpas doorgeknipt hebt opgestuurd, neem dan direct contact op met je bank om de pas te laten blokkeren.

Nooit opsturen

Beugel raadt aan om nooit je bankpas op te sturen: "Ook niet doorgeknipt. Je hoeft je bankpas nooit op te sturen, want de bank stuurt jou automatisch een nieuwe op. Daar hoef je niets voor te doen." Als je de bankpas toch wil doorknippen omdat je hem niet meer gebruikt, knip dan altijd ook de chip kapot. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van