Tech

Dit kun je verwachten van IFA: de grootste gadgetbeurs van Europa

27 augustus 2018 16:21 Aangepast: 27 augustus 2018 16:21
De IFA in 2017. Beeld © Getty Images

Deze week trapt de grootste gadgetbeurs van Europa weer af. Van 31 augustus tot 5 september is de IFA, of Internationale Funkausstellung Berlin voor de liefhebbers, dé plek voor iedereen die enthousiast wordt van gadgets en technologie. Dit jaar draait het op de beurs om kunstmatige intelligentie die steeds belangrijker wordt en we gaan ook meer doen met onze stem.

Smartphonefabrikanten en makers van andere gadgets en huishoudelijke apparaten gaan dit jaar nog duidelijker maken wat ze doen en willen doen met kunstmatige intelligentie (AI), zegt analist Roberta Cozza van onderzoeksbureau Gartner.

"Voor smartphone-fabrikanten als Samsung en Huawei is AI al een belangrijk onderdeel van de strategie en die trend wordt steeds breder. Hoe kan kunstmatige intelligentie helpen om onze apparaten nóg slimmer te maken? We gaan dat bij meer merken en productgroepen terugzien", zegt ze. 

Praten met apparaten

Cozza verwacht dat onze stem een belangrijkere rol gaat spelen in het besturen van andere apparaten in en rond huis. Dat kan nu al met speakers en smartphones die geleverd worden met slimme assistenten, maar ze rekent erop dat steeds meer apparaten daar gebruik van gaan maken zoals bijvoorbeeld koelkasten en magnetrons. Datzelfde zal gelden voor auto’s, waar de stem een steeds nog belangrijkere rol zal spelen.

De analist verwacht ook meer apparaten te zien die actief gebruikmaken van de camera. Die worden slimmer, omdat ze worden gekoppeld aan kunstmatige intelligentie om objecten en mensen sneller te herkennen. Denk aan deurbellen met camera’s maar ook andere apparaten die daarvan zouden kunnen profiteren.

"Fabrikanten gaan daar nog meer op inzetten", aldus Cozza. "Dat is een trend die al is ingezet op de andere grotere beurzen CES in Las Vegas en de Mobile World Congress in Barcelona." 

Nieuwe producten?

Grote beurzen zoals IFA waren altijd een belangrijke plek voor fabrikanten om nieuwe producten te onthullen aan journalisten en het publiek. De laatste tijd gebeurt dat steeds minder vaak omdat merken liever gaan voor een apart eigen evenement om zo meer aansdacht te krijgen voor het product. 

Van Samsung hoeven we deze editie op het gebied van telefoons geen wereldschokkend nieuws te verwachten, denkt Cozza. Dat komt vooral omdat de Galaxy Note 9 begin deze maand al is onthuld.

"Voor Samsung zal het meer gaan om andere producten zoals tv’s. Ze zullen het misschien ook nog hebben over Samsungs slimme assistent Bixby."

Ruimte voor andere merken

Dat betekent dat er ruimte is voor andere merken om de show te stelen, zoals LG. Zij zullen proberen de meeste aandacht naar zich toe te trekken. En kunstmatige intelligentie zal ook in de presentaties van LG een belangrijke rol spelen.

En dan is er nog Huawei, de smartphonefabrikant die Apple van de tweede plek stootte in marktaandeel van wereldwijd verkochte telefoons. "We gaan waarschijnlijk een nieuw belangrijk toestel zien van dat merk. En ze zullen hun best doen om het dochtermerk Honor goed neer te zetten."

Wearables: meer focus op gezondheid

Op het gebied van wearables zal het dit jaar minder draaien om dat die gadgets je kunnen helpen met fit worden. Cozza denkt dat ze meer zullen inzetten op mogelijke medische toepassingen.

Vooral omdat daar voor de fabrikanten veel meer toegevoegde waarde kan zitten, zegt ze. En dan wordt het vooral interessant om te volgen wat Fitbit en Garmin gaan presenteren.

"Dat kan gaan over het beter monitoren van gegevens die iets zeggen over de gezondheid van de drager. Maar bijvoorbeeld ook mogelijke samenwerkingen met ziekenhuizen en private zorgaanbieders waarbij getest wordt met de data afkomstig van die wearables. Daar kan een grote verschuiving gaan plaatsvinden."

Computers

Uit de hoek van de computerfabrikanten wordt niet veel spannends verwacht, buiten de aankondigingen van nieuwe, snellere, producten. Cozza denkt wel dat de fabrikanten zich nog wat nadrukkelijker zullen richten op gamers en daar specifieke apparaten voor aankondigen.

"En we zullen schermen zien waarbij ook slimme assistenten in zitten. Daarnaast zullen er nog wat nieuwe hybride systemen zijn die ergens tussen een tablet en een laptop in zitten."

Andere leuke producten

Verder zijn er ook wat gadgets te zien die al zijn aangekondigd zoals de zelfbalancerende rolschaatsen van Segway. De Drift W1-rolschaatsen, met dezelfde technologie die ook in de hoveboards zitten. De rolschaatsen worden ook uitgebreid geshowd op IFA. En dat vraag natuurlijk om een testritje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van