Auto's gaan online

Volkswagen lanceert besturingssysteem vw.OS

27 augustus 2018 10:19 Aangepast: 27 augustus 2018 10:20

Volkswagen ontwikkelt een nieuw besturingssysteem voor zijn auto's genaamd vw.OS. Goede software is een verkoopargument voor auto's, maar Volkswagen is meer van plan, legt Brights autotester Rutger uit.

In auto's zitten nogal wat computers. Ze berekenen hoeveel grip je hebt, hoeveel brandstof er ingespoten moet worden en halen je liedjes van Spotify. Omdat een auto niet zo heel lang geleden veel eenvoudiger was, hebben veel automakers een grote variatie aan computers en talen die allemaal iets doen in de auto en soms wel en soms niet met elkaar overleggen. Zo kun je soms bijvoorbeeld instellingen alleen veranderen op het display achter het stuur en niet die van het infotainment. Simpelweg omdat er verschillende talen gesproken worden in de auto. 

Volkswagen gaat daarom een eigen besturingssysteem schrijven: vw.OS, die de spraakverwarring moet oplossen. Maar daar bovenop worden allerlei applicaties gebouwd die het mogelijk moeten maken om je auto te integreren in je 'digitale levensstijl'. Verwacht dat je auto na vertrek straks de verwarming in huis een paar graden lager kan zetten en dat je slimme tuinverlichting aangaat als je aan komt rijden.

Altijd online en auto's delen

Verwacht ook dat je niet langer eigenaar bent van je auto, maar vooral klant bij Volkswagen. Want enerzijds kunnen er straks 's nachts nieuwe updates in je auto verschijnen, maar ongetwijfeld kun je je auto binnenkort ook inzetten om te delen met anderen. Zo start Volkswagen in Berlijn al met de autodeeldienst We Share.

Over twee jaar zijn alle nieuwe Volkswagens standaard met internet verbonden, zo maakte de fabrikant bekend. En jij als rijder bent dus ook altijd met het Volkswagen-concern verbonden. Fijn als je pechhulp nodig hebt, minder prettig als je op je rust en privacy bent gesteld.

Rutger Middendorp test voor Bright elke maand een andere auto. Volg hier de updates.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen komt met grotere camper

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van