Tech

Facebook haalt vpn-app uit App Store na klachten Apple over privacy

23 augustus 2018 09:30 Aangepast: 23 augustus 2018 10:13
Beeld © ANP

Facebook heeft zijn vpn-app Onavo uit de App Store gehaald. De app belooft een veiligere internetverbinding, maar houdt ook bij welke apps de gebruiker allemaal op zijn telefoon heeft staan. En dat schendt volgens Apple de richtlijnen van zijn app-winkel.

Een vpn-dienst wordt gebruikt om de locatie vanuit waar je surft te verhullen en je internetverbinding te beschermen tegen hackers. Zo wordt het gebruik van een vpn aangeraden als je met een openbaar wifi-netwerk verbindt, maar je kunt er bijvoorbeeld ook het Amerikaanse tv-aanbod mee bekijken.

Lees ook: Ik testte 100+ vpn-diensten, en dit zijn de beste 5

App Store

Apple heeft begin dit jaar de richtlijnen van de App Store aangepast. Daarin staat duidelijk dat apps geen informatie meer mogen verzamelen over welke andere apps zijn geïnstalleerd op het toestel van de gebruiker. Ook moeten apps duidelijk uitleggen welke gegevens worden verzameld en voor welk doel.

Volgens The Wall Street Journal heeft Facebook op verzoek van Apple de Onavo-app uit de App Store gehaald. Facebook stelt in een reactie altijd duidelijk te hebben gemaakt welke data Onavo verzamelt en hoe die gegevens worden gebruikt. "Omdat we een ontwikkelaar op Apples platform zijn volgen we de regels die zij hanteren", aldus een woordvoerder. 

WhatsApp

Onavo werd in 2013 door Facebook overgenomen. In het geniep keek het sociale netwerk jarenlang mee welke andere apps dataverkeer verbruikten: zo wist Facebook welke apps populair waren of mogelijk zouden worden. Op basis van die data heeft Facebook naar verluidt WhatsApp gekocht.

Onavo is gratis te gebruiken en tientallen miljoenen keren gedownload en in hun gebruiksovereenkomst staat dat ze de gegevens van gebruikers mogen verzamelen, analyseren en doorverkopen.

Naast het gebruik van apps gaat het dan onder andere ook om welke websites je bezoekt en waarvoor je jouw internetverbinding gebruikt - bijvoorbeeld om video's te streamen of te videobellen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van