Say ūüßÄ

Nikon Z7 en Z6: dit zijn Nikons eerste spiegelloze topcamera's

23 augustus 2018 07:00 Aangepast: 23 augustus 2018 19:11

Het duurde heel lang, maar Nikon heeft nu ook voor het eerst fullframe-systeemcamera's uitgebracht. Bright kon ze al even proberen.

Vijf jaar na de eerste fullframe-systeemcamera van Sony komt Nikon met twee camera's die de concurrentie aan moeten gaan. Een systeemcamera is in de praktijk net zo goed als een spiegelreflexcamera, maar hij heeft geen spiegel. De lens zit direct voor de sensor. Daardoor is de body van systeemcamera's een stuk kleiner dan van spiegelreflexcamera's.

Opmars Sony

Sony had jaren lang het rijk alleen en dat hebben Canon en Nikon gemerkt. Sony heeft in Amerika inmiddels 40 procent marktaandeel bij de fullframe-camera's. En dat terwijl Sony pas sinds 2013 van die camera's maakt en Canon en Nikon al tientallen jaren. Fullframe-camera's zijn belangrijk voor cameramerken, omdat ze worden gebruikt door professionele gebruikers en fanatieke amateurs.

De nieuwe Nikons heten Z7 en Z6. Ze zijn bijna identiek aan elkaar, zowel qua uiterlijk als in mogelijkheden. Ze kunnen allebei 4K-video's maken en de stabilisatie van beelden gebeurt zowel mechanisch als elektronisch. Het enige verschil tussen de modellen is het aantal megapixels dat ze kunnen schieten. Bij de Z7 zijn dat er 45.7 en bij de Z6 zijn het er 24.5. Dat zie je ook terug in de prijs: ze kosten respectievelijk 3700 en 2300 euro. De Z7 is vanaf 20 september te koop, de Z6 verschijnt eind november.

Voelt vertrouwd

Onze eerste indruk is goed. Wie een Nikon-camera gewend is, hoeft niet te wennen aan deze toestellen. Alles is vertrouwd en ook erg gebruiksvriendelijk vergeleken met de camera's van Sony. Met deze nieuwe systeemcamera's moet Nikon ook een ander lenzensysteem op de markt zetten. Maar Nikon is zo slim om bij de nieuwe Z-serie een adapter te leveren, zodat ook oude Nikon-lenzen gebruikt kunnen worden.

Nu Canon nog

Nu na Sony ook Nikon een systeemcamera met fullframe-sensor heeft uitgebracht, is het wachten op Canon. Als we de geruchten mogen geloven, gaat dat niet lang meer duren. Daarna barst de strijd los. Hopelijk kunnen wij daar als consument van profiteren.

Binnenkort vertellen we je in een video meer over deze nieuwe Nikon-camera's en andere systeemcamera's. Niet missen? Like Bright op Facebook en volg ons YouTube-kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bright Stuff: de drie beste vlogcamera's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van