Ga naar de inhoud
Tech

Facebook beoordeelt de betrouwbaarheid van gebruikers

Beeld © Getty Images

In de strijd tegen nepnieuws is Facebook begonnen met het beoordelen van gebruikers. Het sociale netwerk heeft een systeem gemaakt dat bijhoudt of gebruikers terecht en onterecht melding doen van nepnieuws. Als een klacht achteraf onterecht blijkt te zijn, dan wordt daar in de toekomst rekening mee gehouden.

Dat zegt Facebook tegen RTL Z na een artikel over het beoordelingssysteem in The Washington Post

Met het systeem, dat het afgelopen jaar is ontwikkeld, wil Facebook voorkomen dat mensen veelvuldig het systeem voor de gek houden, omdat zij het bijvoorbeeld de nepnieuwsmeldingen gebruiken omdat ze het niet eens zijn met de inhoud van het bericht.

Facebook is al langer druk met het bestrijden van nepnieuws. Zo wordt bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie ingezet om nepnieuws automatisch op te sporen. Ook Facebook-gebruikers dragen hun steentje bij: zij kunnen namelijk al sinds 2015 melden dat een nieuwsbericht nepnieuws bevat.

Machine learning

Hoe het systeem precies werkt wil Facebook niet zeggen. Maar volgens The Washington Post houdt Facebook rekening met heel veel signalen, waaronder hoe mensen reageren op artikelen.

Hoe vaker achteraf blijkt dat je melding van nepnieuws onterecht is, des te kleiner de kans kan worden dat jouw melding wordt meegenomen in de machine learning die ertoe leidt dat een bericht beoordeeld moet worden door een externe partij.

In Nederland werkt Facebook bijvoorbeeld samen met Nu.nl en nieuwscheckers van de Universiteit Leiden om dat voor elkaar te krijgen. En om te voorkomen dat die partijen te veel hooi op hun vork krijgen, moest er een systeem komen om op voorhand al te bepalen of het waarschijnlijk om nepnieuws gaat of niet.

Score tussen 0 en 1

Volgens de Washington Post, die sprak met productmanager Tessa Lyons van Facebook, krijgen gebruikers een reputatiescore tussen de 0 en de1. De woordvoerder van Facebook Nederland wil dit niet bevestigen maar ontkent dit ook niet. 

Die score moet worden gezien als een van de vele afwegingen die de algoritmen bij Facebook meenemen in het beoordelen van een bericht. Het is volgens de woordvoerder van Facebook niet zo dat er op een centrale plek scores worden bijgehouden van iemands betrouwbaarheid. Maar er wordt wel rekening gehouden met gedrag. 

Algoritme

Het algoritme houdt bijvoorbeeld ook bij welke gebruikers geneigd zijn inhoud van anderen te melden bij Facebook en welke uitgevers door gebruikers als betrouwbaar worden gezien.

Welke andere criteria Facebook gebruikt om de score te bepalen, of alle gebruikers een dergelijke score hebben, en op welke manier het gebruikt wordt, wil Facebook geen duidelijk antwoord geven. 

Facebook ligt al enkele jaren onder vuur omdat het platform is gebruikt om nepnieuws te verspreiden. Dit gebeurde onder andere tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Rusland kocht toen via duizenden Facebookaccounts advertenties in waarmee hun nepnieuws door ruim 126 miljoen Amerikanen - zo'n 40 procent van de bevolking - werd gezien.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl