Tech

VodafoneZiggo wil je oude internetkabel net zo snel maken als glasvezel

22 augustus 2018 12:07 Aangepast: 22 augustus 2018 12:13
Een monteur van Ziggo aan de slag in een wijkkast voor kabeltelevisie- en internet. Beeld © ANP

VodafoneZiggo test een nieuwe technologie waarmee je oude koperen internetkabel net zo snel wordt als glasvezel. In 2020 moeten alle klanten naar de nieuwe technologie worden overgeschakeld.

Momenteel is de snelste internetverbinding bij VodafoneZiggo 400 megabit per seconde (Mbit/s), wat in de praktijk neerkomt op een downloadsnelheid van 50 megabyte (MB) per seconde. Met de nieuwe technologie, genaamd Docsis 3.1, moet de snelheid worden verhoogd naar 1000 Mbit/s, ofwel 125MB per seconde.

Het bedrijf gaat technologie in de Utrechtse wijk Oog in Al bij zo'n twintig huishoudens en bedrijven testen. De woningen worden voorzien van een nieuw modem waarmee de hogere snelheden met dezelfde kabel kunnen worden behaald. Naast hogere snelheden zou de internetverbinding ook stabieler. 

Docsis?

Docsis is de wereldwijde standaard voor kabelinternet en op dit moment wordt versie 3.0 gebruikt. Met versie 3.1 wordt de capaciteit van de bestaande kabels beter benut zodat er hogere snelheden mogelijk zijn. 

De verwachting is dat met Docsis 3.1 snelheden tot wel 10.000 Mbit/s, ofwel 1,25 gigabyte (GB) per seconde gehaald kunnen worden. Volgens Tweakers veracht de Nederlandse kabelindurstie die snelheid niet voor 2025 te halen.

In 2020 gaan Nederlandse huishoudens met VodafoneZiggo over op Docsis 3.1 met een snelheid van 1000 Mbit/s. Daarmee wordt het streamen van bijvoorbeeld virtual reality-games een stuk makkelijker, daarvoor zijn enorme snelheden mogelijk. 

KPN kan niet achterblijven

Als de test slaagt, toont VodafoneZiggo aan dat er meer mogelijk is met de oude koperverbindingen dan altijd werd gedacht. Al jaren wordt gezegd dat glasvezel de toekomst heeft omdat de capaciteit van glasvezelverbindingen veel hoger is. 

Het grootste deel van het netwerk van VodafoneZiggo bestaat al uit het zeer snelle glasvezel, alleen het stukje van de wijkkast tot aan de voordeur is nog ouderwetse coax. Dat is de kabel waar ook televisie mee binnenkomt. Koper dus, en dat staat niet bekend om zijn snelheid.

Toch maar geen glasvezel kopen dan?

"Maar VodafoneZiggo is er nog niet", zegt Erik Compter van Telecompaper. Hij onderzoekt de glasvezelmarkt en ziet dat ook KPN zijn telefoonlijnen die ook van koper zijn weet op te rekken, zoals het in jargon heet, met steeds hogere snelheden.

Er is alleen een probleem voor KPN. De oude telefoonlijnen kunnen, waar ADSL op wordt aangeboden, kan ondanks dat ze ook van koper zijn niet zo ver worden opgerekt als de koperverbindingen van VodafoneZiggo.  

Uiteindelijk zal KPN zijn volledige netwerk moeten vervangen door glasvezel, wil het kunnen concurreren met de snelheden waar VodafoneZiggo mee test. Twee derde van de KPN-abonnees heeft namelijk nog geen glasvezel.

Waar VodafoneZiggo vooral internetmodems moet vervangen, zal bij KPN de schop de grond in moeten om een volledig nieuw telecomnetwerk aan te leggen, en dat is een stuk duurder.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van