Ga naar de inhoud
Tech

Shell maakt voorzichtig begin met waterstofstations in Nederland

Beeld © Archieffoto ANP

De behoefte eraan is groot, maar heel veel haast om een landelijk netwerk van waterstofstations te bouwen heeft oliereus Shell nog niet. Het bedrijf wil uiterlijk in 2020 vier Shell-stations hebben waar ook waterstof getankt kan worden.

Twee daarvan komen in de regio Amsterdam, een in Den Haag en een in het Drentse Pesse. Waterstof is aan een opmars bezig in Nederland, het grootste obstakel is dat er nog maar zo weinig laadstations zijn. Op dit moment zijn er drie plekken waar je kunt tanken. 

Lees ook: Opmars van de waterstofauto niet te stoppen, maar tanken kan nog bijna nergens

"We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations'', zegt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland in het persbericht. Zij rijdt zelf ook in een waterstofauto.

Volgens het bedrijf zitten er veel voordelen aan rijden op waterstof. Daarmee heeft een auto een groot bereik en het enige restproduct is waterdamp uit de uitlaat. Deze manier van rijden draagt dus bij aan een betere luchtkwaliteit. Ook is het mogelijk de waterstof te produceren met behulp van duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie.

Internationaal netwerk

De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het internationale waterstofproject H2Benelux. Dit betreft meerdere stations in België, Nederland en Luxemburg. De overheden van die landen leveren door middel van subsidies eveneens een bijdrage. 

Ook in Duitsland timmert Shell aan de weg. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn. Volgens Shell bestaan er in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië eveneens samenwerkingen op dit vlak. 

Lees ook:

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl