Ga naar de inhoud
Tech

Google aangeklaagd om ongewild opslaan van locatiegegevens

Toeristen nemen foto's op Times Square in New York. Beeld © Getty Images

Google moet zich voor een Amerikaanse rechter verantwoorden voor het opslaan van locatiegegevens. De techreus wordt ervan beschuldigd dat het de locatiegegevens van miljoenen iPhones en Android-toestellen opslaat, terwijl gebruikers hun smartphones soms juist zo hebben ingesteld om dit te voorkomen.

Volgens de Google-gebruiker die de aanklacht indient, zijn de instellingen misleidend en zet het bedrijf de smartphonebezitters op het verkeerde been, schrijft Reuters. Gebruikers denken ten onrechte dat het uitzetten van de locatiegeschiedenis betekent dat hun locatie niet opgeslagen wordt. En die belofte wordt niet waargemaakt, is de klacht.

De Amerikaan die de zaak aanspant, hoopt dat er een massaclaim van gemaakt wordt, namens alle Amerikaanse Android- en iPhone-bezitters die hun locatiegeschiedenis hebben uitgezet.

Apart aangeven

Vorige week bleek dat Google de locatiegegevens van gebruikers toch verzamelt, ook na het uitschakelen van de locatiegeschiedenis. Sommige apps en toepassingen van Google, zoals Google Maps, bleken dan toch de locatie van gebruikers bij te houden.

Alleen door een andere optie uit te schakelen, de zogenaamde web- en appactiviteiten, wordt de locatie van een gebruiker echt niet meer opgeslagen.

Zo schakel je web- en app-activiteiten uit

Om het opslaan van locatiegegevens voor web- en appactiviteiten uit te schakelen, klik je in je Google-account op 'Persoonlijke info en privacy'. Kies daar vervolgens voor 'Ga naar mijn activiteit'. Vervolgens klik je door op 'Ga naar mijn activiteit', waar je de optie 'Web- en appactiviteit' vindt. Met een slider kun je het opslaan van gegevens vervolgens onderbreken. Ook is het daar mogelijk om je geschiedenis te beheren.

Googles uitleg: het is helder

Het techbedrijf zegt zelf dat de locatiegeschiedenis een optioneel te gebruiken dienst is en dat gebruikers het op ieder moment kunnen in- of uitschakelen, aanpassen of kunnen wissen. "We maken duidelijk dat gebruikers van locatiegeschiedenis na het uitschakelen weten dat we hun locatie blijven gebruiken om hun ervaringen met diensten van Google te verbeteren."

Die locaties worden door Google gebruikt bij de zoekmachine of bijvoorbeeld om aanwijzingen te krijgen als je de app gebruikt om te navigeren in het verkeer.

Op de Engelstalige website van Google, waar de werking van de locatiegeschiedenis wordt uitgelegd, staat ondertussen wel beschreven dat Google Maps en de zoekmachine je locatie kunnen opslaan na het uitzetten van de locatiegeschiedenis. Op de Nederlandse variant is dat nog niet het geval. 

'In strijd met de regels'

Maar juristen nemen geen genoegen met de uitleg van Google, zeker nu sinds mei een strengere Europese privacywetgeving van kracht is. Want de manier waarop het bedrijf nu handelt, lijkt in strijd met die regels, zegt juridisch adviseur privacy Dimmen Smolders van ICTRecht.

"Als je als gebruiker van een telefoon een knop tegenkomt die 'locatiegeschiedenis' heet en je zet die knop uit, dan lijkt het me niet meer dan normaal dat je verwacht dat Google dan niet meer in staat is jouw locatiegeschiedenis bij te houden."

De vraag is nu of Google daar zelf wat aan gaat doen, of dat er een toezichthouder in moet grijpen na een klacht van consumenten. De Autoriteit Persoonsgegeven liet vorige week al weten dat de Ierse collega’s moeten bekijken of het door de beugel kan, omdat Google officieel een Iers bedrijf is.