Sleurhut XS

Compact kamperen: drie nieuwe kleine caravans

23 augustus 2018 15:01 Aangepast: 27 februari 2019 20:34

Jarenlang gebeurde er weinig op het gebied van caravans, maar er komen mooiere, compactere alternatieven. Brights autotester Rutger selecteerde er drie.

Volg Bright voor meer tech-lifestyle

Like ons op Facebook.

Volg ons op Instagram  

En abonneer op ons YouTube-kanaal

De caravan is jarenlang het domein geweest van dezelfde dramatische ontwerp-idealen. Zo vond je in bijna elke caravan een rolgordijn, een rolhor, een vitrage en daaroverheen nog een gordijn met een bies bovenlangs. Elk raam was dus gegarandeerd truttigheid. De kussenontwerpen moesten zo druk mogelijk om vlekken te verdoezelen en de kastjes ontkwamen nooit aan beuken- of eikenfineer. Hoe leuk de rondzit, treinzit of het stapelbed ook was: je ontkwam nooit aan een soort Duitse interpretatie van gezelligheid, waar alleen het kunststof bloemetje voor op tafel nog ontbrak. 

Hardcore kampeerders lachten dan ook vanuit hun De Waard-tenten naar caravanbewoners. Luxeliefhebbers deden hetzelfde vanuit hun pittoreske vakantiehuisje met boxsprings. Maar er is verbetering op komst.

Dethleffs Coco

Dethleffs heeft met de nieuwe Coco een caravan zonder stapel gordijnen overal waar je kijkt, frisse meubels met lichte kleuren en kastjes die niet uit je opa's verzorgingsflat lijken te komen. Dethleffs heeft niet geprobeerd om een volledig huis met zithoek, keuken, douche en tochtportaal in een caravan te drukken, maar heeft de meest basic functies de ruimte gegeven.

Aan de buitenkant is het geen klassieke schoonheid, maar hij wijkt wel opvallend af van andere caravans. Met een eenvoudig trucje: normaliter wordt het dak rondgevouwen en de zijpanelen daar in geplaatst. Dethleffs heeft het met de Coco net anders gedaan: de achterkant en zijkanten zijn afgerond en daar zijn dak en front op geplaatst.  

Kip Shelter

Kip gaat nog iets verder met de Shelter: een kleine super-utilitaire caravan met de deur achterop en een naar buiten verplaatsbare keuken. De voortent wordt door De Waard gemaakt, dus dat geeft ook weer extra campingcredit. Met een caravan op pad lijkt daardoor weer wat meer op een avontuur. Een schoonheid is het echter niet.

Timberleaf Pika

Is je dat nog niet avontuurlijk genoeg, maar sta je er op met een caravan op pad te gaan, dan kun je een Timberleaf Pika importeren uit Amerika. In essentie is het een tweepersoonsbed op wielen. Daarbij krijg je een paar led lampjes, een ventilator, twee oplaadpoorten en een zonnedak. Aan het voeteneind bevindt zich een soort keukentje dat je van buiten kunt bereiken. De Off-Road versie heeft een paar flinke terreinbanden, voor het betere sleurwerk van het asfalt af. Op onderstaande video zie je een andere Timberleaf Trailer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nissan brengt elektrische camper op de markt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore