Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Sociale media riskeren EU-boete als terreur een uur online staat

20 augustus 2018 15:19 Aangepast: 20 augustus 2018 15:34
Eurocommissaris Julian King voor Veiligheid Beeld © ANP

Online platforms zoals Facebook, Twitter en YouTube riskeren binnenkort waarschijnlijk een stevige EU-boete als ze terreurberichten langer dan een uur online laten staan. De Europese Commissie vindt dat de terreurpropagande nu te lang online blijft staan, en is van plan in te grijpen omdat de bedrijven zelf niet genoeg hun best doen.

De plannen voor de aanpak staan in concept-regelgeving van Eurocommissaris voor Veiligheid Julian King. Tegen de de Financial Times zegt hij dat bedrijven dit zelf laten regelen niet werkt. 

Om de sociale platforms te dwingen sneller te handelen, staat in de maatregel dat ze een uur de tijd hebben om berichten offline te halen. Die tijd gaat in op het moment dat berichten door de politie zijn beoordeeld als terroristische propaganda. Als de platforms niet snel genoeg zijn handelen, dan krijgen ze boetes, blijkt uit het voorstel. Hoe hoog die boetes kunnen worden, is onduidelijk. 

Strengere regels

Met de strengere regels komt een einde aan de ruimte die de grote techbedrijven kregen om zelf te verspreiding van terroristische propaganda in video’s, foto’s, berichten en geluidsfragmenten tegen te gaan.

Het plan van de Europese Commissie is het voorstel in september publiceren. Voordat de nieuwe regelgeving van kracht wordt moeten het Europees Parlement en een meerderheid van de EU-lidstaten wel nog hun goedkeuring geven.

Niet achterover leunen

Het is de zoveelste stap waarmee de techbedrijven onder druk worden gezet om illegale content harder te bestrijden. Vorig jaar september werden al globale richtlijnen gepresenteerd door de Commissie, gevolgd door strengere aanbevelingen door de Commissie in maart waar de bedrijven zich vrijwillig aan konden houden.

Zo werden de techbedrijven aangemoedigd om berichten die oproepen tot terreur, binnen een uur te wissen. Dit heeft niet gewerkt, zegt King. 

Om Europese burgers goed te beschermen, moet harder worden ingegrepen. "We kunnen niet achterover leunen terwijl we te maken hebben met een dergelijk destructief fenomeen", aldus King.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore