Tech

'Apple verwijdert 25.000 apps uit Chinese App Store'

20 augustus 2018 13:10 Aangepast: 20 augustus 2018 16:25
Beeld © ANP

Onder druk van Chinese overheid heeft Apple grote aantallen apps verwijderd uit de App Store in China. Het gaat vooral om verboden gok- en loterij-apps.

Volgens de staatszender CCTV gaat het in totaal om 25.000 verwijderde apps, al wil Apple dat aantal tegenover The Wall Street Journal niet bevestigen. Van die apps zouden er 4.000 gerelateerd zijn aan gokken, schrijft CCTV. In totaal biedt Apple in China ruim 1,8 miljoen apps aan via de App Store.

Vorig jaar verwijderde Apple al bijna 700 VPN-apps uit zijn Chinese App Store, omdat China het gebruik van VPN’s aan banden legde. In China worden VPN’s onder meer gebruikt om lokale censuurmaatregelen te omzeilen.

Onder vuur

Apple kwam recent onder vuur komen te in China omdat het te weinig actie zou ondernemen tegen illegale apps, waarmee het bijvoorbeeld mogelijk is om te gokken.

Het door de overheid gecontroleerde persbureau Xinhua schreef dat Apple geen goede filters had op iMessage, terwijl CCTV berichtte over gok-apps die ten onrechte als officiële Chinese loterij-apps in de App Store zouden staan.

Handelsoorlog

Kort na de berichten kondigde het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie aan dat het nieuwe eisen zou gaan stellen aan smartphoneproducenten. Zo wil de Chinese overheid onder meer dat de telefoonmakers betere spamfilters installeren.  

De mediacampagne tegen de illegale apps in de App Store valt vermoedelijk niet helemaal los te zien van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Apple zit daardoor in een lastig parket: het bedrijf moet vrezen voor importheffingen en andere maatregelen in China.

Dinsdag beginnen de VS en China met handelsonderhandelingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`