Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Energiebesparing

Kunstmatige intelligentie regelt koeling in datacenters Google

20 augustus 2018 09:22 Aangepast: 20 augustus 2018 09:27

Een algoritme bepaalt in verscheidene datacenters van Google hoe de servers het beste gekoeld kunnen worden. Zo bespaart het bedrijf op zijn energierekening.

Het algoritme gaf de beheerders van de datacenters al enkele jaren adviezen. Nu heeft Google het beheer bijna volledig overgedragen aan de kunstmatige intelligentie. Een persoon van vlees en bloed grijpt alleen nog in als het algoritme iets dreigt te doen dat te riskant lijkt, schrijft MIT Technology Review.

Google heeft het systeem in de loop der jaren steeds verder geperfectioneerd door het algoritme voortdurend te voeden met informatie uit zijn datacenters. Op basis van die gegevens ontwikkelde de kunstmatige intelligentie strategieën om de apparatuur in de datacenters zo goed mogelijk te koelen met zo min mogelijk energieverbruik.

In 2016 meldde het door Google overgenomen AI-bedrijf DeepMind al dat Google op die manier 40 procent heeft bespaard op de kosten voor koeling in zijn datacenters. Door die successen hadden de managers van de datacenters weinig twijfels over het overdragen van het beheer van de koeling aan het algoritme.

Duizenden sensors

De kunstmatige intelligentie haalt elke vijf minuten alle informatie binnen over de koeling die door duizenden sensors in een datacentrum worden verzameld. Door deze gegevens te voeden aan een neuraal netwerk, bepaalt het algoritme welke acties er nodig zijn om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Voor elke mogelijke actie becijfert de AI een score waarmee het systeem in een cijfer uitdrukt hoe groot de kans is dat de actie tot het gewenste resultaat leidt. Hoe lager de score, hoe kleiner de kans dat het systeem de betreffende actie uitvoert.

Verdere besparingen

DeepMind verwacht dat de inzet van de kunstmatige intelligentie in de toekomst zal leiden tot verdere besparingen bij de datacenters van Google. Het AI-bedrijf verwacht bovendien dat dezelfde technologie ook in andere industriële omgevingen kan worden ingezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google koopt grond in Noord-Holland voor datacenter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van