Tech

Koers Tesla keldert door onzekerheid over gestreste Musk

17 augustus 2018 16:49 Aangepast: 17 augustus 2018 17:40
Elon Musk.

Het aandeel Tesla gaat vandaag hard onderuit op de Amerikaanse beurs. Rond kwart voor vijf noteerde het aandeel bijna 9 procent lager dan bij opening van de beurs.

​Beleggers lijken, in ieder geval tijdelijk, het vertrouwen kwijt te zijn in topman Elon Musk. Eergisteren bleek dat beurswaakhond SEC onderzoek doet naar mogelijke marktmanipulatie door Musk, daarnaast verscheen er vandaag een lang interview in The New York Times waarin de topman emotioneel en fragiel overkwam.

Omstreden tweet

Het onderzoek van de SEC richt zich op een tweet van Musk op 7 augustus, waarin hij zei te overwegen Tesla van de beurs te halen en dat hij zich al had verzekerd van financiering daarvoor.

De grote vraag is of dat klopt en wat de directie van Tesla daarvan wist. Als Musk heeft gelogen, bijvoorbeeld om de koers op te drijven, dan is dat een misdrijf.

120 uur per week werken

In het interview met The New York Times zei Musk onder meer dat hij soms 120 uur per week werkt, dagenlang in de fabriek verblijft zonder naar huis te gaan en zelfs de bruiloft van zijn broer daardoor haast gemist had.

Daarnaast zou er gezocht worden naar iemand die een deel van de taken van Musk kan overnemen. Musk zelf is niet van plan om op te stappen, zegt hij tegen de krant. Om daaraan toe te voegen: "Als je iemand hebt die het beter kan doen, laat het me weten. Ze mogen de baan hebben."

De collega's van Musk zouden verder zorgen hebben over het gebruik van het slaapmiddel Ambien, iets wat hij zelf relativeert met de woorden: "Het is vaak de keuze tussen geen slaap of Ambien." Bij Tesla zijn ze er minder gerust op, want soms zouden de medicijnen averechts werken, met nachtelijke twitter-activiteiten als gevolg.

Begrijpelijke reactie

Beurscommentator Durk Veenstra begrijpt de reactie van beleggers wel op het interview: "Musk komt in het interview over als een gestresste topman, die al autorijdend een ondoordachte tweet verstuurt en daarmee zichzelf en het bedrijf in problemen brengt. Hij weet bovendien niet dat de commissarissen bezig zijn om hulp voor hem te regelen."

Miniatuurvoorbeeld

Inmiddels is de koers van Tesla alweer ruim onder de het niveau gezakt van voor de beruchte tweet van Musk. Aanvankelijk steeg de waarde van het aandeel, omdat de topman aangaf er 420 dollar voor te willen geven, maar de markt neemt dat dus niet meer serieus. Op dit moment is een aandeel Tesla nog 309 dollar waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van