Tech

Musk heeft geen spijt van omstreden tweet: 'Ik was niet stoned'

17 augustus 2018 08:58 Aangepast: 07 september 2018 11:13
Beeld © Getty Images

Tesla-topman Elon Musk heeft geen spijt van de tweet waarin hij aankondigde dat hij het bedrijf van de beurs wilde halen. Ook was hij niet stoned toen hij hem plaatste.

De tweet was een poging om transparant te zijn over zijn plannen, zegt hij in een emotioneel interview met de New York Times. Daarin bekent hij ook dat niemand in de raad van bestuur van Tesla de tweet zag voordat hij deze plaatste. De top van Tesla eiste al eerder opheldering van Musk

In de tweet schreef Musk dat hij Tesla voor een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wil halen en dat de financiering daarvoor al rond is. In het bedrag werd door sommigen een verwijzing gezien naar de Amerikaanse cannabiscultuur.  

"Maar ik had geen wiet gebruikt, om duidelijk te zijn. Wiet is niet goed voor de productiviteit. Er is een reden voor het woord 'stoned'", zegt Musk tegen de krant. 

Onderzoek naar koersmanipulatie

De koers van Tesla steeg die dag vervolgens met 11 procent, achteraf rees de vraag of Musk zijn bod wel gestand kan doen. Zelf schermt hij met interesse van het met miljarden oliedollars gevulde Saoedische investeringsfonds.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC doet volgens Amerikaanse media onderzoek om te kijken of er geen sprake is van koersmanipulatie.

Boze beleggers hebben Musk en Tesla al aangeklaagd, vanwege de in hun ogen 'nuclaire aanval' op hun belangen. Het gaat om zogeheten short-sellers, beleggers die speculeren op een koersdaling van Tesla. Musk heeft een uitgesproken hekel aan hen.

Afkeer van short-sellers

In het interview met de krant haalt hij opnieuw uit naar de short-sellers. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor een groot deel van zijn stress. Hij zegt dat hij is voorbereid op 'minstens enkele maanden van extreme marteling'. Volgens hem proberen de speculanten 'wanhopig een beeld te schetsen dat uiteindelijk leidt tot Tesla's ondergang'.

Musk vertelt volgens de krant afwisselend lachend en huilend over het zware jaar dat hij naar eigen zeggen achter de rug heeft. Omdat hij zo veel werkte, 120 uur per week, en soms dagenlang in de fabriek bleef, miste hij onder meer bijna de bruiloft van zijn broer. Musk werkte veel omdat het Tesla maar niet lukte de doelstellingen te halen.

Verjaardag in de fabriek

Volgens de miljardair vierde hij zijn 47ste verjaardag in de fabriek, zonder vrienden. En diezelfde vrienden maken zich zorgen om hem, vertelt hij. Het gaat dan ook niet goed met hem, geeft hij zelf toe. 

Ook in de raad van bestuur van Tesla is men bezorgd: bronnen melden aan de krant dat er gezocht wordt naar een persoon om een deel van zijn werkzaamheden over te nemen. Musk lijkt daar ook open voor te staan. Een paar jaar geleden heeft Tesla Sheryl Sandberg benaderd, de coo van Facebook, om die taak op zich te nemen, zeg Musk.

Gebruik slaapmiddel

Musk zelf is niet van plan om op te stappen, zegt hij tegen de krant. Hij lijkt ook niet te denken dat iemand anders geschikt zou zijn om zijn werk te doen: "Als je iemand hebt die het beter kan doen, laat het me weten. Ze mogen de baan hebben."

De collega's van Musk zouden verder zorgen hebben over het gebruik van het slaapmiddel Ambien, iets wat hij zelf relativeert met de woorden: "Het is vaak de keuze tussen geen slaap of Ambien." Bij Tesla zijn ze er minder gerust op, want soms zouden de medicijnen averechts werken, met nachtelijke twitter-activiteiten als gevolg. 

Lees ook: Opvliegende tweet Musk staat niet op zichzelf: 'Heeft begeleiding nodig'

Wat is er aan de hand met Musk? Heeft Tesla een nieuwe leider nodig? 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van