Storingen bij Vodafone zorgen er in 2012 voor dat oud-journalist Tom Sanders overzichtelijk wil maken wanneer er storingen zijn bij telecomproviders. Deze week verkocht hij Allestoringen.nl aan een grote Amerikaanse speler. "Eigenlijk moet er nog een taart naar Vodafone, om ze te bedanken voor die storing."
Sanders bouwde in vijf jaar een klein imperium op aan storingensites. Naast het Nederlandse Allestoringen.nl bedacht hij internationale versies zoals Downdetector.com, maar ook Canadianoutages.com en Allestörungen.de. In totaal zijn er 32 versies van de storingssites.
Razendsnel storingen spotten
De storingswebsites bundelen meldingen van klagende consumenten op sociale media om zo razendsnel in kaart te brengen welk bedrijf last heeft van een storing is. Zo kunnen consumenten snel zien of de kans groot is dat er inderdaad een storing is en dat er niets mis is met hun toestel of verbinding.
Om geld te verdienen draait Sanders advertenties. Ook verkoopt hij de dienst aan bedrijven. Die kunnen de technologie achter de storingssites gebruiken als een soort kanarie in de kolenmijn en direct live op een eigen dashboard zien of er ergens een storing in hun dienstverlening zit. Zo'n storing vroeg spotten kan essentieel zijn voor sommige bedrijven en ze in sommige gevallen een hoop geld besparen.
Blijkbaar was dat een goed idee. Dinsdag maakte Sanders bekend dat zij bedrijf is verkocht aan het Amerikaanse Ookla, het bedrijf achter breedband snelheidstester Speedtest.net, waar internetgebruikers hun downloadsnelheden kunnen testen
Storingen bij Vodafone
De deal werd wel ironisch genoeg wel gehinderd door een storing, vertelt de oud-hoofdredacteur van techsite Webwereld aan RTL Z. De contracten werden vorige week getekend, precies op de dag dat Vodafone weer last had van een landelijke storing.
"Best frustrerend, want allebei mijn advocaten zitten bij die provider en konden niet gebeld worden. En toch waren dit bedrijf en deze deal er zonder Vodafone niet geweest", zegt Sanders.
Blij met de verkoop
Hij richtte Allestoringen.nl in 2013 op samen met goede vriend en IT-architect Sander van de Graaf. De twee kennen elkaar goed van Sanders' tijd bij Webwereld waar De Graaf werkte als webdeveloper. De Graaf stapte er later om persoonlijke reden uit maar gaat na de overname ook aan de slag voor de nieuwe eigenaar.
Op het moment van verkoop was Allestroringen een one man show, het bedrijf had geen mensen in dienst. De verkoop is dan ook een heel goede move voor zijn onderneming en voor hem zelf, zegt Sanders, die ook in dienst blijft bij Ookla.
"Het helpt mij om niet meer vijftig ballen in de lucht te moeten houden. Het bedrijf kan nu snel stappen gaan maken."
Doorontwikkelen
Bijvoorbeeld op technisch vlak is dat nodig. "Stel dat Facebook platgaat, dan moet ons systeem twee miljoen storingsmeldingen verwerken in een uur. Als we dan een achterstand krijgen, dan moet dat ook worden weggewerkt. Dat kan, maar dan moeten we wel naar een ander niveau."
En dat kan dus met de ongeveer vijftig mensen die Ookla in dienst heeft want die weten vooral heel veel van techniek. "Ik heb zelf al die tijd het onderhoud gedaan op technisch vlak en dat moet nu doorontwikkeld worden. Het is een verschil tussen onderhoud en een volgend niveau met je bedrijf bereiken."
Storingen in kaart brengen
Sanders zat nog bij Webwereld toen hij voor het eerst dacht dat er behoefte was aan dienst die storingen in kaart bracht.
"Een boze Vodafone-klant mailde ons over een storing. Vervolgens gingen wij bellen met een woordvoerder van Vodafone die ons een paar uur later terugbelde met de melding dat de storing was opgelost. Maar waarom zouden mensen dat willen lezen?"
Gekke Henkie
En zo ontstond het idee. Want consumenten willen weten of er een storing is of dat het aan henzelf ligt. "Soms bel je als klant met de klantenservice. Als je dan een medewerker spreekt die zegt dat er niets aan de hand is, dan voelt het alsof je voor gekke Henkie wordt uitgemaakt."
Daar komt bij dat bedrijven soms ook nog niet doorhebben dat er een groter probleem is, legt Sanders uit. Dat werkte zo goed, dat hij ook snel de stap durfde te maken naar het buitenland.
"We zagen zo veel traffic bij storingen, dat wij dachten: als het in Nederland werkt, waarom dan ook niet in het buitenland. Dat was even spannend, maar we zitten nu in 32 landen, waar we de diensten van 4400 bedrijven volgen."
Bang om stokje over te dragen?
De overname is wel een flinke verandering voor de ondernemer, die wel verantwoordelijk blijft voor Allestoringen. "Ik kom nu wel in een organogram te hangen. Dan zie je al die poppetjes en denk je: wat een hoop mensen."
Hij maakt zich geen zorgen dat 'zijn kindje' ontmanteld wordt. "Ik ben nergens bang voor. Daarom voelt het ook zo goed. Ik ben blij dat ik niet hoefde te verkopen, maar echt kon kiezen om te verkopen aan een partij waar ik een goed gevoel bij heb."
Hij is ook blij dat het er nooit van gekomen is om een investeerder aan te trekken, om op die manier te kunnen groeien. "Die wil namelijk altijd na een periode zijn geld terug en dwingt je dan misschien wel tot een verkoop."
'Je neemt altijd risico'
Natuurlijk bestaat er altijd een kans dat het misgaat, beseft ook Sanders. "Je neemt altijd risico en denkt dan: stel dat het fout gaat. Maar de koper neemt dat risico ook. Maar zij hebben er ook belang bij dat het succesvol wordt."
Maar wat trok Sanders dan over de streep? "Het besef dat als ik het niet zou doen, dat het dan aanmodderen zou zijn. En de overtuiging dat het bedrijf nog veel mooier, groter en succesvoller kan zijn."