Tech

Sony Xperia X review: degelijkheid met fors prijskaartje

03 juli 2016 16:13 Aangepast: 31 juli 2017 01:00

De Xperia X is het nieuwe topmodel van Sony. Met een metalen design, vingerafdrukscanner en een prima accuduur heeft het toestel sterke punten, maar de adviesprijs is door de opkomst van goedkopere smartphones wel fors.

Al jaren gebruikt Sony glas en metaal voor zijn duurdere Xperia Z-toestellen. Dat ziet er mooi uit, maar het maakt de telefoons ook fragiel. Laat hem één keer verkeerd vallen en zowel de voor- als achterkant hebben barsten. Sony luistert naar de consument en brengt een nieuwe smartphonelijn met vernieuwd design uit: de Xperia X, die het high-end-model van het Japanse bedrijf wordt.

Metal all the way

De Xperia X heeft een metalen behuizing en wijkt daarmee af van de Xperia Z-lijn. De grootste verandering is dan ook de metalen achterkant. Maar de Xperia X verschilt niet veel van de Z-lijn. Zo behoudt Sony het hoekige design met de afgeronde randen, waardoor je de telefoon lekker vasthoudt. Aan de rechter zijkant zit de vingerafdrukscanner, aan de linkerkant kun je de simkaart en micro-sd-kaart in het toestel stoppen.

Thumbnail

Aan de rechter zijkant zijn nog twee extra knoppen te vinden: een knop waarmee je direct een foto schiet. Altijd handig voor de momenten dat je heel snel een foto wilt maken. Daarboven is de volumeknop te zien, en die zit op een hele vreemde plek. Je kunt de knoppen niet lekker indrukken zonder dat je jouw grip verliest, waardoor je regelmatig de telefoon op een andere manier moet vasthouden om alleen het volume aan te passen.

Aan de voorkant van de Xperia X is een 5 inch-scherm met full-hd-resolutie te vinden. De kwaliteit van het scherm is in orde, maar de kleuren ogen vaak iets te verzadigd. Dat vinden sommige mensen mooi, want foto's en video's zien er levendiger uit. Maar zodra je een foto dan bijvoorbeeld op je laptop bekijkt, word je teleurgesteld door de natuurlijke (lees: fletse) kleuren.

Soms een hapering

De hardware van de Xperia X bestaat uit een Snapdragon 650-chip, 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte dat met een micro-sd-kaart kan worden uitgebreid. Dat is niet de meest krachtige hardware op de markt en dat merk je soms tijdens het gebruik. Hier en daar kunnen wat kleine haperingen optreden, bijvoorbeeld bij het laden van een zware game of het tegelijkertijd synchroniseren van verschillende apps.

Thumbnail

Maar in de praktijk vallen die haperingen mee. Dat komt voornamelijk door de softwareskin van Sony, die het over Android 6.0 Marshmallow heeft geplaatst. De software werkt rap en ziet er ook nog eens fraai uit: een onderdeel dat veel andere fabrikanten nogal eens onderschatten. Zo kan de Xperia X door het gebruik van thema's van een zakelijke telefoon in één klap veranderen naar een speels toestel voor in het weekend.

Hele goede accuduur

De accuduur van de Xperia X is dik in orde. Ondanks dat de accu maar een capaciteit heeft van 2620 mAh (veel smartphones hebben rond de 3000 mAh), is de accuduur best indrukwekkend. Je haalt er vrijwel altijd het einde van de dag mee, vooral als de schermhelderheid rond de 50 procent hebt staan. Sony maakt bij de Xperia X ook gebruik van een nieuwe energietechnologie die kijkt wanneer een telefoon veel en weinig energie nodig heeft. Op basis daarvan wordt het energieverbruik veel beter in kaart gebracht en kan er langer worden gedaan met één acculading. 

De Xperia X heeft dezelfde 23 megapixel-camera als de Xperia Z5, die we in onze Xperia Z5 review al 'het grootste pluspunt' van de telefoon noemden. De camera maakt fotograferen in zowel goed als slecht belichte omgevingen een koud kunstje en door de optische beeldstabilisatie kun je heel snel scherpe foto's schieten. De Xperia X heeft wel één nieuw handig snufje: hij herkent bewegende objecten en houdt hen in focus. Dat is handig als je bijvoorbeeld een wielrenner, auto of je rennende kind scherp in beeld wilt brengen.

Thumbnail

Conclusie

De Xperia X is een degelijk toestel met een goede camera en lange accuduur. Ook aan de software is de nodige aandacht besteed: zowel Sony's ontwerp als features zijn beter dan die van de concurrentie. Maar je betaalt wel een hoge prijs voor een relatief simpel toestel. De hardware is niet enorm krachtig, het toestel is niet zoals zijn voorgangers waterdicht en ook het design is een beetje saai. 

Als je graag een Sony-toestel wilt met een goede camera, lange accuduur en fraaie software, dan is de Xperia X met een adviesprijs van 599 euro een prima keuze. Maar er zijn goedkopere alternatieven op de markt die net zo goed of zelfs beter zijn, zoals de iPhone SE, Nexus 5X en de grotendeels vergelijkbare maar inmiddels goedkopere Xperia Z5.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore