Tech

Nooit meer achtergrondruis met deze koptelefoon van Sony

02 september 2016 12:51 Aangepast: 02 september 2016 12:58

Sony presenteerde op de gadgetbeurs IFA zijn nieuwe koptelefoon met verbeterde ruisonderdrukking. De headset scant de omgeving en past de 'noise-cancelling' op aan, zodat het afgezien van de muziek verder helemaal stil is.

De IFA is drukke beurs met zwetende mannen die met hun camera's en selfiesticks in de rij staan om een glimp van de nieuwe producten op te vangen. Overal is het rumoerig. Tot je dat MDR-1000X van Sony over je oren schuift. De nieuwe bluetooth-koptelefoon biedt de beste ruisonderdrukking die ik in tijden heb gehoord.

Afgesloten van de wereld

Noice-cancelling dempt omgevingsgeluiden en is vooral bekend geworden door het merk Bose. Gebruikers die een ruisonderdrukkende koptelefoon hebben zweren erbij, omdat je helemaal van de wereld wordt afgesloten. Dat is niet alleen handig in een drukke trein, maar ook in het vliegtuig biedt noice-cancelling een oase van rust: je hoort de straalmotoren niet meer.

Thumbnail

Bij de MDR-1000X is de noice-cancelling-technologie sterk verbeterd. De koptelefoon kijkt naar de vorm van je hoofd, hoe je de koptelefoon draagt en waar het omgevingsgeluid precies vandaan komt.

Op basis daarvan wordt het geluid onderdrukt, waardoor plotselinge geluiden - zoals een langsrazende motor - ook worden gefilterd. De audiokwaliteit is, voor zover we konden horen in de korte test, in orde: het geluid is neutraal en zuiver met een aanwezige bas.

Sony hoort stemmen

Een toffe feature van de koptelefoon is de mogelijkheid om, ondanks de noise-cancelling, toch nog stemmen te horen. Dit doe je door je hand over de oorschelp te plaatsen. Vervolgens zijn de stemmen om je heen te horen, maar wordt het gros van het andere omgevingsgeluid wel onderdrukt. Volgens Sony is dit handig als je iets wilt afrekenen terwijl je de koptelefoon draagt - hoewel dit natuurlijk nog steeds asociaal oogt.

Thumbnail

Het design van de MDR-1000X is grotendeels gelijk aan de Hear On-lijn van Sony, met een minimalistisch uiterlijk en grote oorschelpen.

De nieuwe koptelefoon is te krijgen in de kleuren zwart en beige en is vanaf oktober te koop voor 400 euro. Er is geen kabel: de headset verbindt via bluetooth met je telefoon en heeft volgens Sony een accuduur van 20 uur. Daarmee is hij future proof: de volgende iPhone bijvoorbeeld heeft volgens geruchten geen koptelefooningang meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van